Arabalar, pratik ve konforlu seyahatler için vazgeçilmez taşıtlar arasında yer alır. Kişisel araçlarla yapılan yolculuklar genellikle daha rahat ve konforlu bulunur. Bu nedenle herkes bütçesine uygun, konforlu bir araç sahibi olmayı ister. Fakat maliyet açısından bakıldığında sadece aracın fiyatını değil, diğer gereksinimleri de göz önünde bulundurmak gerekir. Çünkü bakım, vergi ve kasko gibi giderler bir aracın temel masrafları arasında yer alır. Bu giderlerin boyutunu merak ediyorsanız gelin bir arabanın yıllık maliyetine bir göz atalım.
Otomobil sahibi olmak, özgürce seyahat edebilmenin en kolay yollarından biridir. Rahat ve kullanışlı bir araçla günlük rutinleriniz pratikleşir, tatil planlarınız daha kolay hale gelir. Ancak araç sahibi olmanın getirdiği maliyet yükü sadece satın alma işlemleriyle sınırlı değildir. Bir aracın yıllık giderinde yakıtın yanı sıra sigortadan bakıma kadar birçok etken yer alır. Eğer sahip olduğunuz veya satın almayı düşündüğünüz aracın giderlerini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. Arabanızı güvenli ve yasal bir şekilde kullanabilmeniz için almanız gereken sorumlulukları aşağıda bulabilirsiniz.
Araç muayene işlemi sürücülerin trafiğe çıkabilmesi için gerçekleştirmesi gereken işlemlerin başında gelir. Çünkü bu işlem, aracın trafik koşullarına uygun olup olmadığını belirler. Her türlü motorlu taşıt için zorunlu olan araç muayenesinin düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Araçların muayene periyotları, kullanım alanı ve araç tipine göre değişiklik gösterir. Araç muayene periyotları şu şekildedir:
İlk üç yaş ve sonrası her iki yılda bir muayene edilmelidir (M1G sınıfındaki hususi ya da resmi arazi taşıtları da bu grupta yer alır).
İlk üç yaş ve sonrası her üç yılda bir muayene edilmelidir.
İlk bir yaş ve sonrası yılda bir muayene edilmelidir. (Taksi, kamyon, otobüs vb. ticari araçlar ile yukarıdaki araç sınıflarına girmeyen diğer araçlar bu gruba dâhildir.)
İlk üç yaş ve sonrası her iki yılda bir muayene edilmelidir.
İlk bir yaş ve sonrası yılda bir muayene edilmelidir. (otomobil, kamyonet, kamyon ve çekiciler gibi herhangi bir motorlu araç ile çekilen tüm römorklar bu gruba dâhildir.)
Muayene işlemleri TÜVTÜRK istasyonlarında yapılır.
Muayene ücretleri araç tipine göre değişir.
Konu hakkındaki detayları, 2025 Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır? başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası, bir arabanın yıllık masrafları arasında yer alan zorunlu işlemlerdendir. Her yıl yenilenmesi gereken bu sigorta, araç sahipleri veya sürücülerin trafik kazaları sonucu meydana gelen maddi zararlarını karşılamayı amaçlar. Trafik sigortası fiyatlarını belirleyen faktörlerin başında araç türü, markası, modeli, yaşı ve kayıtlı olduğu il gibi pek çok kategori bulunur. Kasko sigortası ise isteğe bağlı yapılan bir sigorta türüdür. Ancak araç sahiplerinin karşılaşabileceği kaza, hırsızlık gibi risklere karşı güvence altında olmaları için kasko yaptırmaları mutlaka tavsiye edilir. Bu sigorta türünde ücretlendirmeler aracın markası, modeli, üretim yılı, motor hacmi, sonradan eklenen aksesuar ve cihazlar, aracın kazaya karışmış olup olmaması gibi etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Karayolları ve Trafik Kanunu’nda belirtilen şartlara göre ödenen bir vergi türüdür. Bu vergi sistemi, sadece otomobil sahiplerini değil, aynı zamanda motorlu araç olarak geçen motosiklet, helikopter ve motorlu deniz taşıtları için de geçerlidir. Araçların sicil kayıtları oluşturulduktan sonra bu vergi yılda iki kez talep edilir. Aracın trafik ve sicil kaydı olduğu sürece bu verginin ödenmesi zorunludur.
2025 yılına ait MTV ücretleri hakkındaki detaylara ulaşmak için MTV Nedir, Nasıl Hesaplanır? başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.
Her araç, düzenli bakım gerektirir. Yağ değişimi, frenlerin bakımı, parça değişimi ve diğer onarımlar güvenli seyahatler için son derece önemlidir. Periyodik bakım rutini, aracın kaza geçmişine ve performansına göre farklılık gösterebilir. Ayrıca kullanım sıklığı da periyodik bakım zamanlaması için önemli bir faktördür. Sıfır araçlar için, benzinli modellerde periyodik bakım genellikle 15 bin kilometrede bir önerilirken, dizel araçlar için bu süre 10 bin kilometreye kadar düşebilir. Periyodik bakımın yanı sıra, lastik değişimi de yıllık masraflar arasında yer alır. Çünkü araçların daima güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için lastiklerinin her mevsime uygun olması gerekir. Bunun için yaz ve kış lastikleri de yıllık otomobil masrafları arasında yer almaktadır.
Bir önceki bölümümüzde, bir arabanın masraflarının neler olduğunu ayrıntılı bir şekilde inceledik. Peki, araba masraflarını daha verimli bir şekilde yönetmek için hangi tasarruf önlemleri alabilirsiniz? İşte bütçenize katkı sağlayacak bazı öneriler:
Bu yazımızda, yıllık araç masraflarının neler olduğunu ele aldık ve masrafları azaltmanıza yardımcı olacak ipuçları sunduk. Eğer yakın zamanda araç almayı düşünüyorsanız, bu önerileri göz önünde bulundurabilirsiniz.
Siz yolun tadını çıkarın, diğer olasılıklar teminat altında!
Zorunlulukları kolaylaştırmak için Hepiyi Sigorta!