2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34. maddesi gereğince zorunlu olan araç muayenesi, bu konuda yetkilendirilmiş olan tek kuruluş TÜVTÜRK'te gerçekleştirilir. Türkiye'de trafiğe çıkan tüm motorlu ve motorsuz araçlar için zorunlu olarak yapılması gereken bu muayene sürecinde araçlar teknik yeterliliklerine göre değerlendirilir ve trafik, yolcu, sürücü ve yaya güvenliğine uygun olup olmadığı tespit edilir. Eğer siz de aracınızın araç muayenesi randevusu zamanının geldiğini düşünüyorsanız, doğru yerdesiniz. Bu yazımızda araç muayenesi randevusu nasıl alınır, araç muayenesinde nelere bakılır, araç muayene ücretleri ne kadar gibi sorularınıza yanıt arayacak ve bu işlem ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi sizinle paylaşacağız.
Araç muayeneleri, TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonlarında yaptırılan, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun yanı sıra Karayolları Trafik Yönetmeliği, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ve Avrupa Birliği Direktifleri kapsamında gerçekleştirilen otomobil değerlendirme hizmetleridir. Ülkemizdeki araçların yasal olarak trafiğe çıkabilmesi ve güvenle yola devam edebilmesi için düzenli olarak bu kontrollerden geçmiş olması gerekir. Araç muayenesi yaptırmadığınızda aracınız trafikte tehlike oluşturan bir unsura dönüşeceği gibi aynı zamanda hakkınızda cezai işlem uygulanma riski de doğar. Bu işlem, aracınızın gönüllü olarak yaptırdığınız periyodik bakımından farklıdır ve devletin zorunlu tuttuğu bir değerlendirmedir.
Aracınızı size en yakın TÜVTÜRK muayene istasyonuna götürüp muayeneye soktuğunuzda bakılacak olan kriterler önceden bellidir. Araç muayenesi nasıl yapılır derseniz, her bir otomobil için araç muayene istasyonu şeklinde özel alanlar belirlenir ve aracın burada muayene edilmesi beklenir. Bu periyodik muayene esnasında araç tanımları, ruhsat bilgileri, direksiyon sistemi, fren tertibatı, aydınlatma sistemi, görüş koşulları, şasi ve şasi bağlantı noktaları, aks, jant, lastik ve süspansiyon sistemi ve gürültü kirliliği unsurları göz önünde bulundurulur. Aracın tüm diğer donanımları da göz önünde bulundurularak araç güvenliği için otomobilin yeterli olup olmadığı tespit edilir. Araç muayenesi ne zaman yapılmalıdır diye baktığımızda ise araç muayene periyotlarının sahip olunan araç tipine göre değiştiğini belirtmek gerekir. Hususi otomobillerde araç muayeneleri ilk olarak araç 3 yaşını doldurduğunda, daha sonrasında ise her iki yılda bir yapılmalıdır. Araç muayenesi esnasında yukarıda bahsi geçen teknik değerlendirmelerin yanı sıra otomobilin zorunlu trafik sigortasına, üzerindeki borca ve ruhsat bilgilerinin geçerliliğine de bakılır. Muayeneden geçebilmek için ilk yardım çantası, stepne, yangın söndürme cihazı, tekerlek takozu ve üçgen reflektör gibi ekipmanların mutlaka aracın içinde yer alması gerekir.
Aracınızın muayene zamanı geldiğinde ilk fırsatta bir muayene randevusu almanız gerekir. Araç muayene zamanınızın gelip gelmediğini araç muayenesi sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. Sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden kolaylıkla yapmanız mümkün. Ardından doğrudan TÜVTÜRK web sitesine giderek ya da 0850 222 88 88 numaralı telefon üzerinden kurumu arayarak size en uygun gün, saat ve lokasyonda bir randevu oluşturabilirsiniz. Web sitesinden alacağınız randevularda aracınızın plaka numarasını, plaka seri numarasını ve yaşadığınız şehri seçmeniz yeterli olacaktır. Muayeneye gitmeden önce ruhsatınızın, vekalet durumunuzun, varsa LPG ya da CNG belgelerinizin ve trafik sigortası bilgilerinizin ve diğer tüm gerekli evrakların yanınızda olması, aracın ceza veya vergi borcu varsa mutlaka ödenmiş olması gerekmektedir. Ek olarak, araçta bulunması gereken ekipmanların yerinde olduğundan ve egzoz gazı ölçüm muayenesi belgenizin de yanınızda olduğundan emin olmalısınız.
2023 yılı için belirlenen araç muayene ücretleri aşağıdaki gibidir: Otomobil, kamyonet, minibüs, römork veya yarı römork araçlar: 1.130,44 TL Kamyon, otobüs, tanker ve çekiciler: 1.528,10 TL Traktör ve motosikletler: 575,84 TL
Aracım için muayene randevusu aldım ancak randevuya gidemeyeceğim. Araç muayenesi erteleme yapılabiliyor mu? Araç muayenesi randevunuza gidemeyecek durumdaysanız mevcut randevunuzu sistem üzerinden iptal etmeli ve yeniden bir randevu oluşturmalısınız. . Araç muayenesi sorgulama yaptığımda muayene tarihimin geçtiğini görüyorum. Araç muayene gecikme cezası ne kadar? Aracınızın muayenesini geciktirdiyseniz, o yıl için geçerli olan araç muayene ücreti artı bu ücretin yüzde 5'i bedelinde bir araç muayene cezası ödemeniz gerekir. Buna ek olarak gecikme cezası olarak 2022 yılında araçlara uygulanacak olan trafik cezası ise 427 TL'dir. Araç muayene ücretini kredi kartı ile ödeyebilir miyim? TÜVTÜRK istasyonlarında araç muayene ücreti ödemeleri nakit olarak yapılabilmekle birlikte kredi kartı da geçerlidir. Tek seferde nakit ödeme yapabileceğiniz gibi tek seferde kredi kartı ya da banka kartı ile de ödeme yapabilirsiniz. Muayene ödemeleri esnasında ön ödeme yapılmadığını, sadece yerli bankalara ait kartların geçerli olduğunu, internet üzerinden ödeme alınmadığını ve taksitli ödeme imkanının olmadığını hatırlatmak isteriz. Kredi kartı ile ödemeler esnasında neden ek bir bedel oluşuyor? Kredi kartı ya da banka kartı ile yaptığınız ödemelerde ödeme işlemi bir hizmet sağlayıcısı üzerinden belirli bir hizmet bedeli karşılığında gerçekleştiği için bu miktar hizmet sağlayıcı firma tarafından yasal mevzuatlara göre belirleniyor ve ödeme esnasında tahsil ediliyor. Araç sahibi olarak muayeneye gitmem şart mı? Araç muayene istasyonlarında araç sahibinin de araç ile birlikte bulunma şartı aranmamaktadır. Aracımın üzerinde plaka yok. Bu, araç muayenesine girmeme engel midir? Bir otomobilin üzerinde plaka bulunmaması ağır kusur olarak değerlendirildiği için geçerli bir sebebiniz yoksa muayeneye girmenize engel olabilir. Bununla birlikte eğer yeni kayıt, nakil, yeniden trafiğe çıkma, çalıntı ya da icra satışı gibi durumlar söz konusu ise bu durum, bir kusur olarak sayılmaz.
2022 yılının sona ermesi ile birlikte sürücü be...
Yayalara yol vermemek, emniyet kemeri takmamak,...
Araç sahiplerinden her yıl düzenli olarak alına...
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34. ma...