Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır, Muayene Ücretleri Ne Kadar?

Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır, Muayene Ücretleri Ne Kadar?

Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır, Muayene Ücretleri Nelerdir?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 34. maddesi gereğince zorunlu olan araç muayenesi, bu konuda yetkilendirilmiş tek kuruluş olan TÜVTÜRK'te gerçekleştirilir. Türkiye'de trafiğe çıkan tüm motorlu ve motorsuz araçlar için zorunlu olarak yapılması gereken bu muayene sürecinde araçlar teknik yeterliliklerine göre değerlendirilir ve trafik, yolcu, sürücü ve yaya güvenliğine uygun olup olmadığı tespit edilir. Eğer siz de aracınızın araç muayenesi randevusu zamanının geldiğini düşünüyorsanız, doğru yerdesiniz. Bu yazımızda araç muayenesi randevusu nasıl alınır, araç muayenesinde nelere bakılır, araç muayene ücretleri ne kadar gibi sorularınıza yanıt arayacak ve bu işlem ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi sizinle paylaşacağız.

Araç Muayenesi Nedir, Neden Yapılır?

Araç muayeneleri, TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonlarında gerçekleştirilen ve 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile birlikte Karayolları Trafik Yönetmeliği, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ve Avrupa Birliği Direktifleri kapsamında yapılan otomobil değerlendirme hizmetleridir. Ülkemizdeki araçların yasal olarak trafiğe çıkabilmesi ve güvenle yola devam edebilmesi için düzenli olarak gerçekleşen bu kontrollerden geçmiş olması gerekir. Araç muayenesi yaptırmamanız durumunda, aracınız trafikte bir risk unsuru haline gelir ve ayrıca size cezai işlem uygulanması riski doğar. Bu işlem, aracınızın gönüllü olarak yaptırdığınız periyodik bakımından farklıdır ve devlet tarafından zorunlu tutulan bir değerlendirmedir.

Araç Muayenesinde Neler Kontrol Edilir?

Aracınızı size en yakın TÜVTÜRK muayene istasyonuna götürüp, muayeneye soktuğunuzda bakılacak olan kriterler önceden bellidir. Araç muayenesi nasıl yapılır derseniz, her bir otomobil için araç muayene istasyonu şeklinde özel alanlar belirlenir ve aracın burada muayene edilmesi beklenir. Bu periyodik muayene esnasında araç tanımları, ruhsat bilgileri, direksiyon sistemi, fren tertibatı, aydınlatma sistemi, görüş koşulları, şasi ve şasi bağlantı noktaları, aks, jant, lastik ve süspansiyon sistemi ve gürültü kirliliği unsurları göz önünde bulundurulur. Aracın tüm diğer donanımları da göz önünde bulundurularak araç güvenliği için otomobilin yeterli olup olmadığı tespit edilir. Araç muayenesi ne zaman yapılmalıdır diye baktığımızda ise araç muayene periyotlarının sahip olunan araç tipine göre değiştiğini belirtmek gerekir. Hususi otomobiller göz önünde bulundurulduğunda araç muayeneleri ilk olarak araç 3 yaşını doldurduğunda, daha sonrasında ise her iki yılda bir yapılmalıdır. Araç muayenesi esnasında yukarıda bahsi geçen teknik değerlendirmelerin yanı sıra otomobilin zorunlu trafik sigortasına, üzerindeki borca ve ruhsat bilgilerinin geçerliliğine de bakılır. Muayeneden geçebilmek için ilk yardım çantası, stepne, yangın söndürme cihazı, tekerlek takozu ve üçgen reflektör gibi ekipmanların mutlaka bulunması gerekir.

Araç Muayenesi Randevusu Nasıl Alınır?

Aracınızın muayene zamanının geldiğini düşünüyorsanız, ilk fırsatta bir muayene randevusu almanız ve aracınızı kontrol ettirmeniz gerekir. Araç muayene zamanınızın gelip gelmediğini araç muayenesi sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. Sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden kolaylıkla yapmanız mümkün. Ardından doğrudan TÜVTÜRK web sitesine giderek ya da 0850 222 88 88 numaralı telefon üzerinden kurumu arayarak size en uygun gün, saat ve lokasyonda bir randevu oluşturabilirsiniz. Web sitesinden alacağınız randevularda aracınızın plaka numarasını, plaka seri numarasını ve yaşadığınız şehri seçmeniz yeterli olacaktır. Muayene yerine gittiğinizde ruhsatınızın, vekalet durumunuzun, varsa LPG ya da CNG belgelerinizin ve trafik sigortası bilgilerinizin yanınızda olduğundan emin olunuz. Gitmeden önce aracınızın bu belgeler başta olmak üzere tüm gerekli evraklarının yerinde olduğunu kontrol etmeli, aracın ceza veya vergi borcu varsa mutlaka ödemesini yapmalısınız. Ek olarak, araçta bulunması gereken ekipmanların tamamının yerinde olduğundan ve egzoz gazı ölçüm muayenesi belgenizin de yanınızda olduğundan emin olunuz.

Araç Muayene Ücretleri Nelerdir?

2024 yılı için belirlenen araç muayene ücretleri aşağıdaki gibidir: Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork: 1.821,60 TL Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet: 927,60 TL Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker: 2.462 ,40 TL

Araç Muayenesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Aracım için muayene randevusu aldım ancak randevuya gidemeyeceğim. Araç muayenesi erteleme yapılabiliyor mu? Araç muayenesi randevunuza gidemeyecek durumdaysanız mevcut randevunuzu sistem üzerinden iptal etmeli ve yeniden bir randevu oluşturmalısınız. Araç muayenesi sorgulama yaptığımda muayene tarihimin geçtiğini görüyorum. Araç muayene gecikme cezası ne kadar? Aracınızın muayenesini geciktirdiyseniz, o yıl için geçerli olan araç muayene ücreti artı bu ücretin yüzde 5'i oranında bir araç muayene cezası ödemeniz gerekir. Bunun yanı sıra 2024 yılında muayenesiz trafiğe çıkan otomobillere uygulanacak olan trafik cezası ise 1.508 TL’dir. Araç muayene ücretini kredi kartı ile ödeyebilir miyim? TÜVTÜRK istasyonlarında araç muayene ücreti ödemeleri kredi kartı, banka kartı ve nakit olarak yapılabilmektedir. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde banka komisyonu yansıtılmaktadır. Araç sahibi olarak muayeneye gitmem şart mı? Araç muayene istasyonlarında araç sahibinin de araç ile birlikte bulunma şartı aranmamaktadır. Aracımın üzerinde plaka yok. Bu, araç muayenesine girmeme engel midir? Bir otomobilin üzerinde plaka bulunmaması ağır kusur olarak değerlendirildiği için geçerli bir sebebiniz yoksa muayeneye girmenize engeldir(Traktörler için çift / tek plaka olabilir) Ancak yeni kayıt, nakil, yeniden trafiğe çıkma, çalıntı ya da icra satışı gibi durumlar söz konusu ise bu durum, bir kusur olarak sayılmaz.