Crossover Ne Demek?

Son dönemlerde oldukça popüler hale gelen ve satış rakamları katlanarak artan crossover modelleri, otomobil dünyasının yeni yıldızları arasında yerini almıştır. Bu araçlar, SUV tasarımına sahip olmalarına rağmen, normal otomobillerin kullanım kolaylığını sunan bir algı yaratmaktadır. Crossover araçlar, neredeyse tüm araba markalarının son 10 yıl içerisinde çıkardığı önemli bir model haline gelmiştir.. SUV'den daha küçük, ancak bir hatchback'den ya da bir sedan'dan kesinlikle daha büyük olan crossover'lar, sağlam bir görünüme sahip olmakla birlikte çoğu binek araca göre kırsal araziler için daha uygundur. Esas kullanım amacı şehir içi olan crossover'lar, kolay kullanımlı ve kompakt yapıları ile öne çıkar. Şimdi gelin, crossover ne demek, crossover çeşitleri nelerdir ve neden bu kadar popüler, birlikte bakalım.

 

Crossover Nedir, Crossover Ne Demek?

 

Crossover araç, geleneksel bir hatchback veya sedanın niteliklerini bir SUV'un nitelikleriyle birleştiren bir arabayı tanımlamak için kullanılan bir ifadedir. Bu terim, otomobil dünyasında görece yeni olduğu için, kesin ve net bir tanımı bulunmamaktadır. Bazı otomobil markaları - örneğin Nissan'ın Juke ve Qashqai modelleri, araçlarını crossover olarak adlandırırken diğer markalar böyle yapmayı tercih etmiyor. Genel olarak, bir crossover'ın yerden yüksekliği SUV'lere göre daha fazladır ve sağlam tasarım özelliklerine sahiptir. Ancak, görünüm olarak daha kompakt bir yapıya sahiptir ve dört çeker olma olasılığı oldukça düşüktür.

 

Crossover Araçların Avantajları Nedir?

 

Daha iyi bir sürüş: Hatchback ve sedan araçlara karşılaştırıldığında crossover'lar, arttırılmış sürüş yükseklikleri sayesinde sürücülere daha iyi görüş açısı sunar. Bu yükseklik, hareket kabiliyetiniz sınırlıysa araca binip inmeyi de biraz kolaylaştırabilir. Her ne kadar crossover'lar SUV tarzı görünümleri nedeniyle normal arabalardan daha kaba görünse de çoğu model yolda çok da fazla yer kaplamaz. Çoğunluğu önden çekişli olan crossover'ların, isteğe bağlı olarak dört tekerlekten çekişli bazı modelleri de vardır. Bu çekiş türü, sürüş sırasında tekerlekler üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar ve çoğunlukla düzenli olarak araziye çıkan veya kırsal bölgelerde yaşayan kişiler için kullanışlıdır.

 

Geliştirilmiş konfor ve kapasite: Başlangıçta birçok SUV, şasinin ayrı olduğu ve otomobilin gövdesine bağlandığı 'şasi üzerinde gövde' yapısı kullanılarak üretilmiştir. Benzer tarzları paylaşsalar da modern crossover'ların çoğu, normal otomobillerin çoğunda bulunan daha hafif ve tek parça çerçevelerle üretilir. Bunun faydası, crossover'ların daha ağır ve kullanımı daha zor SUV'lara kıyasla daha hafif, yumuşak ve konforlu bir sürüş sunmasıdır. Tek parçadan oluşan şasi ve çerçeve, aynı zamanda crossover araç sahiplerinin aracın iç alanını daha etkili kullanmalarına olanak tanır; bu da genellikle yolcular ve bagaj için daha fazla alan anlamına gelir.

 

SUV'ye kıyasla daha iyi yakıt ekonomisi: Crossover'ların SUV'lere göre en belirgin avantajlarından biri de yakıt ekonomisidir. Crossover arabaların daha hafif olması, her yakıt deposuyla daha fazla kilometre kat edebileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca crossover'lar popüler bir otomobil tarzı olduğundan üreticiler, bu segmentte geniş bir dizel ve benzinli motor yelpazesinin yanı sıra giderek artan sayıda hafif hibrit, hibrit ve tamamen elektrikli seçenekler de sunmaktadır. Bu durum, yakıt ekonomisi bakımından crossover modellerin ciddi bir avantaj elde etmesine katkıda bulunur.

 

Crossover Çeşitleri Nelerdir?

 

Son dönemde oldukça popüler olan crossover araçlar hakkında bilgi verdikten sonra, şimdi de bu araçların çeşitlerine göz atalım. Crossover arabaların popülaritesinin ardındaki nedenlerden bir tanesi de kısmen bu araç tipinde çok sayıda boyutun mevcut olmasıdır. Crossover çeşitlerini genel olarak iki gruba ayırabiliriz: Aile boyu crossover'lar ve daha küçük, kompakt modeller. Şimdi gelin, bu modellerin detaylarına ve marka - model örneklerine bakalım.

 

Aile Boyu Crossover Modelleri & Örnekleri

 

Aile boyu crossover örnekleri arasında Nissan Qashqai ve SEAT Ateca gibi modeller ön plana çıkıyor. Beş kapılı ve beş koltuklu Nissan Qashqai, crossover'ların büyüsünü başlatan araba modeli olarak kabul ediliyor. 2007 yılında piyasaya sürülen Qashqai, yükseltilmiş hatchback ve SUV görünümüne sahip. SEAT Ateca da aynı şekilde crossover sınıfında standart olan beş kapı ve beş koltukla geliyor. Otomobilin kare şekli, Ateca'nın kabinde ve bagajda bolca alan sunmasına müsaade ediyor. Sürüş pozisyonu oldukça esnek ve oturma pozisyonunda özellikle iyi miktarda ayarlama yapılabiliyor. Üstelik direksiyon simidi yükseklik ve erişim açısından ayarlanabiliyor; bu da neredeyse her boyuttaki sürücünün direksiyon başında rahat edebileceği anlamına geliyor. Örnek olarak verebileceğimiz diğer aile boyu crossover'lar arasında Peugeot 3008, Mazda CX-5 ve Mini Countryman var. Modeller arasında manuel ve otomatik seçenekler ile benzinli, dizel ve benzinli-elektrikli hibritler yer alıyor.

 

Kompakt Boy Crossover Modelleri & Örnekleri

 

Piyasada yer alan daha küçük crossover'lar denildiğinde akla ilk olarak Renault Captur ve Opel Mokka gibi otomobiller geliyor. Fransız yapımı Captur, Renault ürün gamındaki en küçük crossover olmasına rağmen markanın en popüler modellerinden biridir. Bu araba Renault Clio hatchback ile aynı platformu kullanıyor ancak yükseltilmiş süspansiyona ve daha yüksek bir sürüş pozisyonuna sahip. Captur ayrıca Clio'ya göre tabii ki de daha fazla alana sahip. Clio boyutlu bir hatchback'i çok kullanışsız ve sıkışık buluyorsanız ancak fark edilir derecede büyük bir araba da istemiyorsanız, Captur sizin için iyi bir orta yol seçimi olacaktır. Opel Mokka, küçük Corsa hatchback platformunu temel alıyor, ancak bazıları için daha pratik olabilecek daha büyük bir araba modeli. Bu konforlu crossover'ın oturma pozisyonu hakimiyet vadediyor. Mokka'nın büyük aynaları ve pencereleri sayesinde her yönden mükemmel bir görüş alanı elde etmek mümkün. Piyasada sıklıkla adını duyduğumuz ve artık otobanlarda görmeye alışık olduğumuz diğer kompakt crossover'lar arasında Nissan Juke ve Toyota C-HR yer alıyor. Tıpkı aile boyu crossover'lar gibi kompakt boy crossover'larda da aralarından seçim yapılabilecek benzinli, dizel, hibrit ve tamamen elektrikli modeller ile manuel ve otomatik seçenekleri yer alıyor.

 

Crossover SUV Farkı Nedir?

 

Her ne kadar crossover SUV farkı çok net olmasa da crossover'ları diğerlerinden ayıran belirli özellikler vardır. Bunların başında crossover'ların genellikle SUV'lardan biraz daha küçük olması ve dört tekerlekten çekişe sahip olma olasılıklarının daha düşük olması gelir. Crossover olarak sınıflandırılan pek çok otomobil dört çekişli değildir ancak geleneksel SUV'larda bu özellik daha yaygın olarak standart veya opsiyonel olarak bulunur. SUV'ların arazide yeteneklerini arttıracak ek özelliklerle (özel sürüş modları gibi) gelme olasılığı da elbette crossover'lara göre daha yüksektir.

 

Crossover 4x4 Farkı Nedir?

 

Çoğu kaynak için SUV ile 4x4 arasında hiçbir fark yoktur, dolayısıyla crossover ile 4x4 arasındaki farklar crossover ile SUV arasındaki farklarla hemen hemen aynıdır. Ancak 4x4 terimi, SUV'den daha eski olup, genellikle dört tekerlekten çekişli ve aracı arazide sürüşe uygun hale getiren bazı ekstra özelliklere sahip otomobiller için kullanılır. Bir 4x4 aynı zamanda bir SUV veya crossover'dan daha uzun ve hacimli bir şekle sahiptir.

 

Crossover Hatchback Farkı Nedir?

 

Çoğu crossover'ın bir hatchback kadar bagaj açıklığı vardır ve bazı durumlarda bir hatchback ile bir crossover arasındaki fark minimum düzeyde olabilir. Crossover arabalar, hatchback'e göre biraz daha yüksekte durur ve bu nedenle tam olarak 'hatchback' kategorisine tam olarak giremez.

 

Crossover Arabalar Neden Bu Kadar Çok Tercih Ediliyor?

 

Crossover'lar özellikle son 10 yılda son derece popüler hale geldi. Bunun büyük ölçüde nedeni, en iyi crossover'ların birçok insanın arabalarda çekici bulduğu niteliklerin bir kombinasyonunu sunmasıdır. Geleneksel ve küçük bir hatchback'ten daha uzun olan crossover'lar, SUV'lara benzeyen uzun bir gövdeye sahiptir ve bu da onlara çok daha fazla yolcu ve bagaj alanı sağlar. Crossover'ların gövdesi, yerden hatchback'lere göre daha yüksekte yer alır, bu nedenle daha yüksekte oturursunuz ve kendinizi koltuğa gömülü hissetmezsiniz. Bu, hareket etme sorunu olan kişiler için yararlı olabilir ve aynı zamanda çocukların çocuk koltuklarına yerleştirilmesini de kolaylaştırır. Daha yüksekte oturmak, araçtaki herkesin daha iyi bir görüş açısına sahip olmasını da sağlar. Crossover'ların aileler arasındaki popülaritesinin artmasının bir diğer nedeni de bu araçların ilişkilendirildikleri yaşam tarzıdır. Crossover'lar sağlamdır, geleneksel bir hatchback'ten daha büyüktür, bir SUV kadar hantal değildir ve tüm yolculara harika görüş sağlayan yüksek sürüş konumu vadeder. Her ne kadar arazi sürüşü için tasarlanmasalar da şık görünümleri de onların çekiciliğinin bir parçası!

Eğer siz de bir crossover sahibiyseniz aracınız için kasko ve trafik sigortasını Hepiyi Sigorta'dan yaptırabilir ve rahat edebilirsiniz.