İster ehliyetini yeni almış acemi bir sürücü ister yıllardır yolları eskiten usta bir şoför olun, sürüş sırasında dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerin başında trafik işaretleri gelir. Uzun süredir araba kullanıyorsanız gördüğünüz tüm trafik işaret levhalarının ne anlama geldiğini anlamış ve öğrenmiş olabilirsiniz; ancak tüm bu trafik işaretlerinin sayısı ve sembolleri yeni bir sürücü için biraz korkutucu olabilir. Her ne kadar tüm trafikte bilgi işaretlerini sürücü kurslarında zaten öğrenmiş olsanız da, söz konusu ezberlemeniz gereken trafik işaretlerinin sayısı olduğunda istisnasız her şeyi hafızanızda tutmanız neredeyse imkansız. Biz de size bu konuda yardımcı olmak ve trafikte güvende olmanızı sağlamak için trafik işaretlerini burada listelemeyi kendimize görev edindik.
Her bir trafik işaretine tek tek değinmeden önce trafik işaretlerinin önemine hızlıca göz gezdirmek gerekir. Trafik işaretleri, sürücülerin potansiyel sürüş tehlikelerinden ve durumlarından korunmalarını sağlamak ve onları uyarmak için vardır. Ayrıca araçlar ve diğer trafik unsurları (örneğin yayalar ve bisikletçiler) arasındaki trafik akışını düzenlemeye yardımcı olurlar. Bu gruba sokak hayvanlarını bile dahil edebilirsiniz. Peki bu işaret, levha ve tabelaları asmaya kimin karar verdiğini merak ediyor musunuz? Her il ve ilçe belediyesi, önce bu konuda bir mühendis görevlendirir. Bu mühendis daha sonra tabelanın yerleştirileceği yeri inceler ve o konumdaki kullanışlılığını ölçer. Çalışma tamamlandıktan ve işarete duyulan ihtiyaç belgelendikten sonra, yerel yönetim tarafından onaylanması gerekir. Amaçlarına hizmet eden farklı levhalar ve trafik işaretleri vardır. Şimdi bu hayat kurtarıcı trafikte işaretler ve anlamlarını anımsayarak hafızalarımızı tazeleyelim ve belki de haberimizin bile olmadığı yeni trafik uyarı işaretleriyle tanışalım.
Trafik işaretlerinin hem tasarlanması hem de yerleştirilmesi başta olmak üzere bu süreç çerçevesinde belediyelerin ve ilgili görevlilerin dikkat etmesi gereken unsurlar vardır. Yolu ve çevresi konusunda sürücüleri bilgilendirme görevini üstlenen, çeşitli anlamlar içeren bu levhalar, çoğunlukla yazı, rakam ve sembollerden meydana gelir. Bazı trafik levhalarında spesifik olarak renk seçimi yapılır ve bu renkler, ilgili trafik levhasının hangi gruba dahil olduğunu işaret eder. Hem yayalar hem sürücüler için hayati önem taşıyan trafik işaret ve levhaları, bu bağlamda birçok ortak paydada buluşabiliyor. Trafik işaretlerinin ve levhalarının mutlaka barındırması gereken ortak özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Söz konusu trafik işaretlerinin gruplandırılması olduğu zaman pek çok çeşitli trafik işareti ve levhası ile karşılaşmamız mümkündür. Bu levhalar, şehir içinde yaya haklarından hava şartları öngörülerine, yol bozukluklarından kırsal alanda hayvan tahminlerine kadar pek çok farklı alana dokunabilir. Trafik kuralları gereğince gruplara ayrılan trafik levhalarını şu şekilde kategorize etmek mümkündür:
Trafik tanzim işaretleri, trafikte düzeni sağlamak adına kullanılan işaretler olmakla birlikte sürücüleri genel anlamda bilgilendirme amacını taşır. Şoförler arasında bir nevi iletişim aracı görevi gören trafik tanzim işaretleri, toplam 69 adettir. Bu işaretler arasında en sık karşılaşılanların başında trafikte geç işareti ve trafikte girilmez işareti yer almaktadır. Hız sınır tabelaları ve mavi trafik levhaları da bu gruba dahil edilir.
Trafikte tehlike uyarı işaretleri, trafik levhaları arasında en önemlilerin başında yer alır. Halk arasında trafikte yasak işaretleri olarak da geçen bu işaretler, sürücüleri yol üzerindeki tehlikelere karşı uyarma rolünü üstlenir. Çoğunlukla üçgen formda ve kırmızı bir çerçeve içerisinde tasarlanan bu levhalar virajlı yolları, yoldaki kasisleri, yaya geçitlerini ve kavşakları tespit etmeye yarar.
Bu işaretler, trafik işaretleri arasında en kalabalık grup olmakla birlikte çoğu zaman navigasyon işlevi görerek şoförlerin yanlış yöne girmesini engeller, aynı zamanda yol ve çevresindeki yerleşim yerleri hakkında bilgi vermeyi hedefler. U dönüşü işareti başta olmak üzere toplamda 112 adet olan bu işaretlerin içerisinde aynı zamanda il sınırı, şerit düzenleme ve meskun mahal levhaları da bulunur.
Yanlış park uygulamalarının önüne geçmek ve trafik akışını kontrollü, düzgün ve sağlıklı bir biçimde sağlayabilmek adına düzenlenen durma ve park işaretleri, özellikle şehir içi yollarda, caddelerde ve sokaklarda büyük önem kazanıyor. Örneğin trafikte çarpı işareti nedir diye merak ediyorsanız, bu grupta yer alan bu levhanın 'Duraklamak ve Park Etmek Yasaktır' anlamına geldiğini söylememiz mümkün.
Asfalt zemin üzerine çoğunlukla beyaz çizgiler ile tasarlanan yatay trafik işaretleri, trafikte levha olarak barınmaz. Bunun yerine zemin işaretleri olarak yatay şekilde yollarda bulunur. Yol, araç ve şeritlere dair tüm bilgileri barındıran bu işaretler, yaya geçidi, bisiklet yolu ve şerit çizgilerinden oluşur. Kesikli çizgi, devamlı çizgi, ayrılma, katılma, bölünmüş yol, yaya geçidi ve yavaşlama uyarı çizgileri bu alanda size ilk etapta tanıdık gelebilecek yatay trafik işaretleri arasında yer alır. Trafik işaretlerine hakimiyetinizi tazeledikten sonra trafik sigortanızı da tazelemek isterseniz hemen bu linke tıklayarak Hepiyi Sigorta’nın inanılmaz fiyatlarıyla trafik sigortası sahibi olabilirsiniz. Çünkü trafikte güvende olmanız, bizim zorunluluğumuz!