Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yayalara yol vermemek, emniyet kemeri takmamak, kırmızı ışıkta geçmek ya da zorunlu trafik sigortasını yaptırmamış olmak... Bunların hepsi, farkında olarak ya da olmadan yaptığımız trafik ihlallerinden sadece birkaç tanesi. Bu tarz her bir ihlalin trafik akışı içerisinde hem yayaların hem de diğer sürücülerin huzurunu sağlamak ve korumak adına birer cezai yaptırımı oluyor. Trafik Kanununa göre düzenlenen bu trafik cezaları, tamamen idari para cezası şeklinde olabileceği gibi ehliyete el koymaya, trafikten men edilmeye, hatta ve hatta hapis cezasına kadar varabiliyor. Bu değişken koşullara uygun olarak trafik cezası kontrolleri de artış gösterebiliyor ve sürücüye yansıtılırken başvurulan yöntemler de farklılaşabiliyor. Hemen her gün trafiğin akışında sayısız trafik ihlalinin gerçekleştiğini göz önünde bulundurursak söz konusu cezaların plakalara yansıtılması, bu alandaki en pratik ve kolay yöntem olarak ön plana çıkıyor. Peki araç plakasından trafik cezası sorgulama nasıl yapılır? Araç trafik cezası sorgulama yöntemleri nelerdir? Trafik cezası ödemesi ve itirazları hakkında neleri bilmeniz gerekir? Detaylar yazımızda.

Trafik Cezası Sorgulama Neden Önemlidir?

Her ne kadar sürücüler olarak hepimiz günlük hayatta trafik kurallarına dikkat etmeye ve uymaya özen göstersek de bazen elimizde olmayan nedenlerden ötürü ya da sadece anlık dikkat eksikliğinden kaynaklanan çeşitli ihlaller olabiliyor. Bu gibi durumlarda trafik cezaları ile karşı karşıya kalıyoruz. Dolayısıyla aslında siz de farklı sebeplerden ötürü geçmişte trafik cezası almış olabilir ve bu cezanın farkında olmayabilirsiniz. Bu nedenle de trafik cezası sorgulama yöntemleri ve süreçleri herkes için olduğu gibi sizin için de büyük önem taşıyor. Artık araç trafik cezası sorgulama plakadan yapılabildiği için güncel bir trafik cezanız var mı, öğrenmenin yolu oldukça kolay bir hale dönüşüyor. Adınıza kayıtlı bir trafik cezası olup olmadığını farklı kanallar üzerinden kolaylıkla öğrenebilir, aynı kolaylıkla onu ödeyebilir ya da cezanın haksız yere kesildiğini düşünüyorsanız itiraz edebilirsiniz. Bunun için Emniyet Genel Müdürlüğü, e-Devlet Kapısı, Gelir İdaresi Başkanlığı gibi pek çok resmi kuruma başvurabilir ve hemen cezanızı öğrenebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan bilgiler arasında plakanız, TC kimlik numaranız veya vergi numaranız yer alır. Trafik cezası sorgulamanın önemi, özellikle cezaların ödeme süreleri göz önünde bulundurulduğunda bir hayli önem taşıyor. Standart süre olarak trafik cezaları, tebliğ edildikleri günden itibaren 30 gün içerisinde ödenmelidir. Bildirilen bu süre zarfında ceza ödenmediği takdirde otomatik olarak yüzde 5 oranında faiz uygulamasına tabi tutuluyor. Bununla birlikte eğer trafik cezanızı tebliğ edildiği günden itibaren ilk 15 gün içerisinde öderseniz, ceza üzerinden yüzde 25 oranında bir indirim uygulanıyor. Bu da gösteriyor ki söz konusu trafik cezalarının sorgulanması ve zamanında ödenmesi bir hayli kritik rol oynuyor. Dolayısıyla eğer tarafınıza bir trafik cezası kesildiğinden şüpheleniyorsanız, bir an önce tercih ettiğiniz trafik cezası sorgulama yöntemine başvurarak bu cezanın tarihini, sebebini ve miktarını öğrenmeniz tavsiye ediliyor. Böylece bir an önce cezayı indirimli bir şekilde ödeyerek tasarruf edebilirsiniz.

Trafik Cezası Hangi Yollarla Sorgulanır?

Trafik cezaları isme yazılabildiği gibi ehliyete ya da plakaya da yazılabiliyor. Trafik cezasının plakaya yazılmış olması durumunda daha sonra posta yoluyla tebliğ de ediliyor. Bazı durumlarda teslimat sürecinde gecikmeler ya da aksaklıklar yaşanabildiği için tarafınıza yazılan cezalardan maalesef zamanında haberiniz olamayabiliyor; bu yüzden de trafik kurallarını ihlal ettiğinizi düşündüğünüz anlarda kendi adınıza mutlaka trafik cezası sorgulama işlemini yapmanız önem arz ediyor. İşte, araç trafik cezası sorgulama yöntemleri ve trafik cezanızı nasıl öğrenebileceğinize dair uygulanması gereken adımlar:

  1. e-Devlet Yolu ile: e-Devlet Kapısı sistemine TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra arama alanından Emniyet Genel Müdürlüğü Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sayfasını bulun. Araç trafik cezası sorgulama EGM üzerinden bu şekilde yapılır; böylelikle adınıza işlenmiş bir trafik cezası olup olmadığını bu alan üzerinden hemen görüntüleyebilirsiniz.
  2. Gelir İdaresi Başkanlığı Üzerinden: Vergi dairesi araç trafik cezası sorgulama yönteminde öncelikle GİB İnternet Vergi Dairesi üzerinden MTV ve Trafik Cezası Sorgulama sekmesine giriş yapmanız gerekir. Ardından kimlik numaranızı ve araç plakanızı girerek sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  3.  Emniyet Genel Müdürlüğü Üzerinden: Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesine girdikten sonra Ceza Sorgulama alanına girin. Açılan sayfada "Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama" başlığına tıklayın. Sistem sizi doğrudan e-Devlet Kapısı'na yönlendirecektir. Burada E-Hizmetler, Tüzel Kişi Hizmeti, Araç Plakasında Yazılan Ceza Sorgulama başlıklarını adım adım seçerek gelen boşluğa plaka numaranızı yazın ve sorgulamanızı gerçekleştirin. Bu şekilde EGM üzerinden de trafik cezanızın tarihini, sebebini ve borcunu hemen görüntüleyebilirsiniz.
  4. İnternet Bankacılığı Yolu ile: Pek çok ödeme yönteminde olduğu gibi otomobil ve motor trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri de artık internet bankacılığı üzerinden yapılabiliyor. İnternet ve mobil bankacılık yoluyla trafik cezası sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler, hesabınızın bağlı olduğu bankanın web sitesine ya da mobil uygulamasına şifreniz ve hesap bilgileriniz ile giriş yapmak. Çoğu uygulamanın ödemeler isimli bir sekmesi bulunuyor; buradan trafik cezalarınızı sorgulayarak doğrudan hesabınızdan trafik cezasını ödeyebilir ve işleminizi sonlandırabilirsiniz.
  5. SMS Üzerinden: Araba trafik cezası sorgulama işlemini cep telefonunuz üzerinden kısa mesaj yoluyla da yapabilirsiniz. Bunun için sorgulama yapmak istediğiniz plakayı, tescil tarihini ve TC kimlik numaranızı aralarında birer boşluk bırakarak 1189'a SMS atmanız gerekmektedir. Eğer cezanız var ise, gerekli tüm bilgiler yine bu numaradan SMS olarak size kısa bir süre içerisinde gönderilecektir.

Trafik Cezası Ödemesi Nasıl Yapılır?

Eğer trafik cezalarınızı online olarak ödemeyi tercih ediyorsanız, giriş yaptığınız platform üzerinden rahatlıkla ödeme de gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet Kapısı, GİB ve EGM başta olmak üzere yukarıda saydığımız tüm kanallar üzerinden kredi kartı yoluyla trafik cezası ödemesi yapmanız mümkün. Aynı şekilde eğer mobil bankacılık üzerinden ceza bilgilerinize ulaştıysanız, doğrudan bankadaki hesabınızdan trafik cezasının ödenmesini ve kapatılmasını sağlayabilirsiniz. Öte yandan nakit olarak yapmak istediğiniz trafik cezası ödemelerinde anlaşmalı bankalara ya da size en yakın vergi dairesine başvurabilirsiniz.

Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik cezasına itirazlar, radar kurallarını ihlal eden veya yüksek hız sınırlarını aşan kişilere kesildiği takdirde, tespit tutanağına göre yapılabilir. İtirazın, trafik cezası tebliğinin gelmesinin ardından en geç 15 gün içerisinde iletilmiş olması gerekir, zira bu itiraz ilgili kurumlar tarafından incelenerek sonuçlandırılacaktır. Eğer siz de kesilen trafik cezanıza itiraz etme hakkınızı kullanmak istiyorsanız, tespit edilen ceza üzerinden mevzuatta yazan itiraz kurallarına uyacak şekilde, Sulh Ceza Mahkemesine itiraz dilekçesi gönderebilirsiniz.