Süspansiyon Nedir, Süspansiyon Sistemi Ne İşe Yarar?

Süspansiyon Nedir, Süspansiyon Sistemi Ne İşe Yarar?

Amortisör, helezon yay, salıncak, rotil, aks, dingil, egzoz, balata, şanzıman, şaft, diferansiyel, kavrama, alternatör, manifold... Tüm bunlar size bir yerlerden tanıdık geliyor mu? Araba parçaları isimleri olan bu terimlerin her birinin kendi içinde görevleri bulunuyor. Biri araca yön vermede destek olurken diğeri aracın ilk hareketini yapabilmesi için ona güç sağlıyor. Peki, süspansiyon nedir, bilginiz var mı? Cevabınız hayırsa dert etmeyin! Bu yazımızda süspansiyon sistemi nedir, ne işe yarar ve görevleri nelerdir sorularına yanıt veriyoruz. Siz de detayları öğrenmek için arabada süspansiyon nedir, konulu yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

 

Süspansiyon Sistemi Nedir?

 

Araç sahipleri, araçlarını korumak için kasko dahil pek çok güvence ile arabalarını koruma altına almaya çalışır. Böylece gerek arıza gerek kaza durumlarında başlarına gelebilecek aksiliklere karşı kendilerini ve araçlarını koruma altına alabilirler. Süspansiyon sistemini odağına alan bu yazıda ise araçlarda bulunan süspansiyon sisteminin ne demek olduğuna açıklık getiriyoruz. Süspansiyon, İngilizcedeki "suspension" ibaresinden Türkçemize geçmiş. “Suspension” ise sallandırmak, sallantıda bırakmak anlamına geliyor. Araçlardaki süspansiyon ise farklı yol koşullarında seyreden aracı, sarsılmalardan ve savrulmalardan koruyan bir sistem anlamına geliyor. Kısacası araçlardaki konforu sağlayan süspansiyon sistemi, bu amaçla pek çok parçasıyla bir bütün olarak faaliyet göstermektedir. Aşağıdaki bölüm ise süspansiyonun görevi nedir sorusunun cevabını merak edenler için gelsin!

 

Araçta Süspansiyon Sisteminin Görevleri

 

Süspansiyon sisteminin görevi nedir sorusunun yanıtını aşağıda maddeler halinde görebilirsiniz.

 

  • Konfor: Süspansiyon sistemi, aracın tekerleklerine gelen darbeleri emerek sürücü ve yolcuların daha konforlu bir sürüş deneyimi yaşamasını sağlar. Kısacası bu sistem yol yüzeyindeki çukur, çıkıntı, çakıl gibi düzensizliklere karşı esneklik oluşturur.
  • Yol Tutuşu: Süspansiyon sistemi, aracın lastiklerinin yol yüzeyine daha iyi bir şekilde tutunmasını sağlar. Bu, viraj alırken aracın dengesini ve yönlendirmesini artırarak daha güvenli bir sürüş deneyimlemenize olanak tanır.
  • Frenleme: Süspansiyon sistemi, frenleme sırasında aracın düzgün bir şekilde durmasını ve lastiklerin yol ile temasını optimize eder. Bu da frenleme performansını artırır.
  • Yönlendirme: Süspansiyon sistemi, direksiyon sistemi ile birlikte çalışarak aracın doğru biçimde yönlendirilmesini ve sürüş kontrolünü sağlar. Düzgün bir süspansiyon sistemi, direksiyon tepkilerini daha kontrol edilebilir hale getirir.
  • Tekerlek Açısı: Süspansiyon sistemi, tekerleklerin yola temas etmesini sağlayarak, yok tutuşunu güçlendirir, aracın daha iyi bir çekiş yakalamasını sağlar.
  • Yük: Süspansiyon sistemi, aracın üzerine yük bindiğinde veya yük azaldığında uyum sağlayarak optimum sürüş özelliklerini korur. Bu da aracın performansını değişik yükleme durumlarına göre optimize eder.

Süspansiyon Sisteminin Elemanları

 

Araçta süspansiyon nedir konusunu işlediğimiz bu yazıyı, süspansiyon sisteminin parçalarını tanıtarak sonlandırıyoruz.

 

  1. Yaylar, süspansiyon sisteminin temel bileşenlerindendir. Aracın ağırlığını taşıyan ve lastiklerin yol ile temasını sağlayan bu parçalar, yolun düzensizliklerine tepki vererek sürüş konforunu artırmada önemli rol oynar.
  2. Amortisörler, yayların oluşturduğu titreşimleri sönümleyerek aracın sarsıntılarını emen parçalardır. Bu elemanlar, yayların salınım hareketini kontrol eder ve aracın daha stabil bir şekilde yol almasını sağlar.
  3. Yay takozları, yayların ve amortisörlerin aracın şasiye bağlandığı noktalardır.
  4. Süspansiyon kolları, tekerlekleri taşıyan bağlantı elemanlarıdır. Tekerleklerin yukarı ve aşağı hareketini yönlendirmede ve kontrol etmede kullanılan bu parçalar, üçgen veya çokgen şeklinde olabilir.
  5. Rot alıcılar, süspansiyon kollarının uçlarına monte edilen ve tekerleklerin dönme hareketini sağlayan bağlantılardır.
  6. Stabilizatör çubukları, aracın yatma hareketini kontrol eden ve virajlarda daha stabil bir sürüş sağlayan bağlantı elemanlarıdır. Genellikle ön ve arka süspansiyon sistemlerinde bulunurlar.
  7. Menteşe, süspansiyon parçalarının birbirine bağlandığı noktalarda kullanılan elastik parçalardır.
  8. Yay kılavuzları, yayların ve amortisörlerin doğru konumda kalmasını sağlayan parçalardır.
Teklif Al