Sürücü Belgesi Yenileme Süreci Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sürücü Belgesi Yenileme Süreci Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sürücü Belgesi Yenileme Süreci Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

2023 yılının sona ermesiyle birlikte sürücü belgesi yenileme işlemleri, ücretleri ve süreçleri gündeme gelmiş durumda. Yeni ehliyet sistemine geçilmesi ve eski ehliyetlerin yenilenmesi zorunluluğunun gelmesinin akabinde sürücüler, ehliyet yenileme hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyor. Öncelikle belirtilmelidir ki, eski tip ehliyetlerin geçerlilik süresi 31 Aralık 2024'te sona erecek. Yani ehliyetini yenilemek isteyenler için son başvuru tarihi 31 Aralık 2024'tür. Bu tarihten itibaren ise ehliyet sistemi devreye girecek ve belirlenen zamana kadar ehliyet yenileme işlemlerini tamamlamayan sürücülere idari para cezası uygulanacak. Bu da sürücülerin aklına ehliyetlerini yenileme sürecine dair pek çok sorusu getiriyor: Peki sürücü belgesi yenileme ücreti ne kadardır, ehliyetlerin yenilenmesi ne zaman ve nasıl yapılmalıdır, yapılmadığı takdirde sürücüler hangi engellerle karşılaşır? Eğer siz de 2024 yılında ehliyet yenileme işlemlerine dair merak ettiğiniz soruların yanıtlarını arıyorsanız, doğru yerdesiniz. Son başvuru tarihinden randevu sistemine kadar sürücü belgesi yenileme süreçleri hakkındaki tüm detaylara bu yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır?

2024 ehliyet yenileme sürecine başlarken bilmeniz gereken tüm konuları bu içeriğimizde sizin için derledik. Bakanlık tarafından yapılan eski sürücü belgelerinin değiştirilmesi prosedürü, 31.12.2022 tarihine kadar tamamlanması gereken bir işlem olarak belirlenmişti. Bu süre 2 yıl daha uzatıldı ve son tarih 31.12.2024 olarak güncellendi. Eski kimliklerde olduğu gibi eski sürücü belgelerinde de kullanılmaya başlanacak olan yeni çipli sistem, başvuru tarihleri çerçevesinde yenilenmelidir. Özellikle 1 Ocak 2016 tarihi öncesinde çip özelliği bulunmayan standart ehliyet belgelerinin kullanımının yürürlüğe girmesi, bu tarih öncesindeki tüm sürücü belgeleri için değişim zorunluluğu getirmiştir. Eğer ehliyetiniz eski tipte ise, başvuru sürecine başlamanız gerekir. Bununla birlikte belirtmekte fayda vardır ki, 1 Ocak 2016 sonrası alınmış tüm sürücü belgeleri için böyle bir zorunluluk yoktur ve bu ehliyetlerin yenilenmesi için herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Dolayısıyla ehliyetinizi ne zaman aldığınıza bağlı olarak siz de hemen yeni sürücü belgenizi almak için başvuruda bulunabilirsiniz. Ehliyet yenileme süreci çerçevesinde öncelikli olarak sürücü belgesi yenileme için gerekli evrakları derlemeniz ve sürücü belgesi yenileme harcını ilgili bankalara yatırmanız gerekmektedir. Hem gerekli belgeler hem de harç ve evrak ücretleri hakkındaki detayları yazımızın devamında öğrenebilirsiniz. Tüm evraklarınızı tamamladıktan sonra ilgili resmi kanallar üzerinden başvurunuzu yaparak, bir randevu talebi oluşturmanız gerekmektedir. Başvuru çerçevesinde eski tip ehliyetinizi yenilemek amacını güdebileceğiniz gibi kayıp ehliyetinizi yenilemek, evlendikten sonra ehliyetinizi yenilemek, süresi dolan ehliyetinizi yenilemek ya da sınıf değişikliği olan ehliyetinizi yenilemek de isteyebilirsiniz. Örneğin, 5 yıl süresi dolan ehliyet yenileme gibi bir talebiniz varsa, bunun için de aynı adımları takip etmeniz gerekmektedir. Kısacası saydığımız tüm bu sebepler için benzer süreçlerden geçmeniz ve aynı birimlere başvurmanız beklenmektedir.

 

Ehliyet Yenileme Başvurusu Nasıl ve Nereden Yapılır?

Yeni tip ehliyet temin etmek için ALO 199'u arayabilir, nvi.gov.tr adresi üzerinden online randevu oluşturabilir, e-Devlet üzerinden başvurabilir ya da ALO 199 mobil uygulamasını cep telefonunuza indirerek de randevu talep edebilirsiniz. Ehliyet değişimi için alacağınız randevunuz, nüfus müdürlüklerinde oluşturulacak ve gerekli tüm belgeler ve yatırmış olduğunuz harç bedeli dekontu ile randevu saatinde müdürlükte olmanız beklenecektir. Bu birimlere başvurduğunuz takdirde işlemleriniz aynı gün içerisinde tamamlanacak ve yeni ehliyetiniz en kısa süre içerisinde adresinize posta yolu ile iletilecektir. Yeni sürücü belgeniz tarafınıza ulaşana kadar size nüfus müdürlüğü tarafından geçici bir sürücü belgesi verileceğini de hatırlatalım. Başvurunuzu dilediğiniz herhangi bir nüfus müdürlüğünde yapabilir, başvuru yapmadan önce az önce bahsettiğimiz resmi kanallardan herhangi birini seçerek size en uygun yolu tercih edebilirsiniz. Her ne kadar randevu talebi oluşturmadan doğrudan size en yakın nüfus müdürlüğüne gidebiliyor olsanız da yaşanan yoğunluk sebebiyle randevusuz olarak işlem yapmak gereğinden fazla beklemenize neden olabilir. Bu nedenle ehliyet yenileme başvurunuzu mutlaka randevulu bir biçimde yapmanız önerilmekte.

 

Sürücü Belgesi Yenileme İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Nüfus müdürlükleri üzerinden yeni sürücü belgesi talebiniz için oluşturulan randevunuzu aldıktan sonra ehliyet yenileme için gerekli belgelerinizi toplamanız gerekir. Sürücü belgesi yenileme süreçlerinde tüm evraklarınızı eksiksiz ve doğru bir biçimde toparlamak, hem sizin hem de işleminizi yapacak olan nüfus görevlilerinin işini kolaylaştıracak ve hızlandıracaktır. Özellikle sağlık raporu almak ve biyometrik fotoğraf çektirmek gibi işlemlerinizi mutlaka randevu gününüzden önce tamamlamış olmanız beklenmektedir. Yeni ehliyet için gerekli olan evrakları şu şekilde sıralamamız mümkündür:

 

  • Nüfus cüzdanınız ya da pasaportunuz 
  • Sürücü belgesi yenileme harcı + vakıf bedeli ücretlerini ödediğinize dair belge/dekont 
  • "Sürücü Olur" ibaresinin geçtiği sağlık raporunuz 
  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf 
  • e-Devlet üzerinden ücretsiz ve kolaylıkla temin edebileceğiniz adli sicil belgesi 
  • Kan grubu kartınız

2024 Ehliyet Yenileme Ücret ve Harçları Ne Kadar?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği, Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği, Harçlar Kanunu Genel Tebliği ve Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre 2024'te A sınıfı sürücü belgesi harcı 1.308,40 TL, B sınıfı sürücü belgesi harcı 3.945,40 TL, uluslararası ehliyet harcı 2.628,50 TL, diğer ehliyet sınıflarında ise harç ücreti 6.583,50 TL oldu. Bunun yanı sıra eski tip sürücü belgelerini değiştirme ücreti, 13 lira değerli kağıt bedeli ve 2 lira vakıf hizmet bedeli olmak üzere 15 lira olarak devam edecek.

 

Sürücü Belgesi Yenileme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

Ehliyet yenileme son tarihleri nedir?

Eski tip sürücü belgelerinin değiştirme süresi, 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren iki yıl süreyle uzatılmıştır ve ehliyet yenileme için son tarih 31 Aralık 2024 olarak belirlenmiştir.

 

Yeni sürücü belgeleri üzerinde hangi bilgiler yer alacak?

Adresinize gönderilecek olan yeni tip ehliyetler, lazer basımı yoluyla Ankara'da yapılmaktadır. Bu ehliyet üzerinde ad soyadı, doğum yeri ve tarihi, ehliyetin ilk ve son geçerlilik tarihleri, kimlik numarası, fotoğraf, kullanılabilecek araç sınıfları, sürücünün imzası, kan grubu araç sınıflarının resmiyle birlikte hangi tarihe kadar kullanılacağı bilgisi yer almaktadır.Ayrıca ehliyetlerin arka kısmında sürücünün TC kimlik numarasını ve ehliyet numarasını içeren bir de karekod yer alır.

 

Ehliyet yenilenmediğinde uygulanan ceza ve miktarı nedir?

31.12.2024 tarihinden sonra eski ehliyetini kullanmaya devam eden sürücüler, Karayolları Trafik Kanunu'nun 39/3. maddesi gereği idari para cezası ile karşılaşacak. Ehliyet yenileme işlemi gerçekleştirmeyen sürücülere 2025 yılından itibaren idari para cezası kesilecek.

 

Yeni sürücü belgeleri ne kadar süre içerisinde teslim edilir?

Yeni ehliyetinizin posta yolu ile belirttiğiniz adrese teslim edilmesi 1 hafta ila 15 gün arasında değişiklik gösterir. Bu süre zarfında eski ehliyetiniz nüfus müdürlüğü tarafından geri alınacağı için size ilgili birim tarafından geçici bir sürücü belgesi verilir. Ehliyetinizi yeniledikten sonra trafik sigortanızı da yaptırmak isterseniz yeni nesil sigortacılığın adresi Hepiyi Sigorta üzerinden hemen trafik sigortanızı yaptırabilirsiniz.