Aracım

Otomatik Vites Ehliyeti Nedir, Nasıl Alınır?

27 Mayıs 2024

Otomatik Vites Ehliyeti Nedir, Nasıl Alınır?

Teknolojinin gelişmesiyle beraber otomotiv sektöründe çeşitli yenilikler ortaya çıkmıştır. Bu yenilikler arasında öne çıkan otomatik vites araçlar da örnek olarak gösterilebilir. Her ne kadar uzun yıllardan beri aşina olduğumuz bir sistem olsa da, otomotiv sektörünün ilerlemesiyle birlikte bu araçlar daha yaygın hale gelmiştir.. Sürücülerin vites değiştirmesine gerek kalmadan yol yapabildikleri bu araçlar, konforlu bir sürüş deneyimi sunmaktadır. Ancak otomatik vitesli araç kullanımı için otomatik vites ehliyetine ihtiyaç vardır. Geleneksel sürücü ehliyetleri vitesli araçların kullanımının yanında otomatik vites araç kullanımına imkân tanısa da otomatik vites araç kullanımı için ayrı bir öğrenme süreci ve ehliyet de mevcuttur. Peki otomatik vites ehliyeti nasıl alınır? Gelin bu sorunun cevabına birlikte bakalım.

 

Otomatik Vites Nedir?

 

Otomatik vites, aracın vites değiştirme aşamasında sürücünün müdahale etmesine gerek olmayan, vites değişimini otomatik gerçekleştiren sisteme sahip araçlardır. Otomatik şanzımana sahip olan bu araçlar, manuel araç modellerine göre farklı bir sisteme sahiptir. Aracın hızı ve motor gücüne bağlı olarak vites değişikliği otomatik olarak yapılır. Otomatik vites araç modelleri genellikle hidrolik, elektriksel veya mekanik sensör sistemlerinden oluşturulur. Sensörler yardımıyla aracın motor devri, hızı, gaz pedalının durumu gibi pek çok faktör devamlı bir şekilde izlenmektedir. Bu izlenme sonucu aracın kontrol birimine gerekli iletiler gönderilir ve uygun vites değişikliği gerçekleşir. Her araçta olduğu gibi otomatik vitesli araçlarda da vites kolu bulunuyor olup ileri, geri, park gibi konularda araç kontrolü sürücüye bırakılmaktadır. Otomatik vitesli araçlar, daha kolay bir kullanıma sahip olurken trafikte de daha rahat bir sürüş yakalamanıza yardımcı olur.

 

Otomatik Vites Ehliyeti Nedir?

 

Otomatik vites ehliyeti, günümüzde pek çok kişi tarafından başvurulan ehliyet çeşitleri arasında yer alır. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olmaya başlayan otomatik vites ehliyetler, otomatik vites ehliyet sınavı ile bu ehliyete sahip olabilirler. Ehliyet sınavı, tıpkı vitesli araç ehliyet alımlarında olduğu gibi, teorik sınavı ve direksiyon sınavı olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Otomatik ve düz vites arasında teorik ehliyet sınavı konularında bir değişiklik olmayıp aynı konu ve süreçler işlemektedir. Direksiyon dersleri açısından ayrılan bu sistemde yalnızca otomatik vitesli araç kullanımı öğrenilmektedir. Otomatik vites ehliyetlerinde de yalnızca otomatik vites araç kullanabileceklerine dair bir ibare yer almaktadır. Otomatik vites araçlar şehir içi kullanımlarda ön plana çıkmakta ve sürücülere oldukça konforlu bir sürüş imkanı sağlamaktadır.

 

Otomatik Vites Ehliyeti Nasıl Alınır?

 

Otomatik vites araç ehliyeti almak, manuel araç ehliyetinden pek farklı değildir. Tek fark, otomatik vites ehliyetlerinde manuel vites kullanımının öğretilmemesidir. Bunun yerine, otomatik vitesin nasıl kullanıldığı ve kurallarına odaklanılmaktadır. Sürüş sınavında ise adayın otomatik vitesli bir araç ile parkuru tamamlanması gerekir. Teorik ve sürüş sınavı sonunda başarılı olan adaylar otomatik vites ehliyeti almaya hak kazanmış olur. Otomatik vites ehliyeti almak için şu adımları takip edebilirsiniz:

 

  • İlk olarak bir sürücü kursuna kayıt olmanız gerekir. Burada otomatik vites ehliyeti almak istediğinizi belirtmelisiniz.
  • Ardından teorik dersleriniz başlayacaktır. Bu dersler trafik kurallarının yol durumlarının öğretildiği sözel derslerdir. Bu dersler bittikten sonra teorik yazılı sınava girmeniz gerekir.
  • Teorik sınavı başarılı bir şekilde geçtikten sonra direksiyon derslerine girebilirsiniz. Sınavı geçemediğiniz takdirde teorik dersleri almak zorundasınız.
  • Direksiyon dersi tamamen otomatik vitesli araç üzerine olup otomatik vitesli araç üzerinde sürüş öğretilmektedir. Eğitim bitiminde direksiyon sınavına tabî tutulup, sınavı başarılı bir şekilde geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazanmış olursunuz.

 

Otomatik vitesli araç ehliyetleri B sınıfı ehliyet kategorisi içerinde yer alsa da manuel araç kullanmaya uygun olmadığı için ehliyet üzerinde sadece otomatik vites ehliyeti şeklinde bir ibare yer almaktadır.

 

Otomatik Vites Ehliyeti ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

 

Otomatik vites ehliyeti ile manuel araç kullanılır mı?

 

Otomatik vites ehliyeti alan sürücülerin manuel vites araç kullanması yasaktır. Otomatik vites ehliyeti ile manuel araç kullanan sürücüler para cezasına çarptırılmaktadır. Aracın farklı bir kişiye ait olduğu durumlarda araç sahibine de ceza kesilmektedir. Otomatik vites araç ile manuel vitesli araç kullanımı farklı olup trafik açısından da riskli bir durum oluşturmaktadır.

 

Otomatik vites ehliyeti manuel vites ehliyetine çevrilir mi?

 

Sürücülerin otomatik vites ehliyetiile vitesli araç kullanmaları yasaktır. Bu da kimi zaman ehliyet alacakları hangi ehliyeti almaları gerektiğine dair yönelik ikileme düşürebilmektedir. Ancak bu durumun çözümü bulunmaktadır.. Otomatik vites ehliyetine sahip olan sürücüler manuel araç kullanmak istedikleri takdirde otomatik ehliyetlerini manuele çevirme imkanları bulunmaktadır. Bu noktada otomatik vites ehliyetine sahip sürücüler teorik sınava girmeye gerek olmadan yalnızca vitesli araçlar için direksiyon dersi alarak ehliyetlerini manuel araç kullanımına uygun ehliyete çevrilebilmektedir. Böylece hem manuel hem de otomatik vites araç kullanabilirsiniz. Toplamda 7 saatlik bir direksiyon eğitimini tamamlayarak, direksiyon sınavına girmeye hak kazanırsınız. Sınavda başarılı olmanız durumunda otomatik vites ehliyetinizi B sınıfı manuel araç kullanımına uygun ehliyete çevirebilirsiniz.

 

Otomatik vites ehliyeti sınav hakkı ne kadardır?

 

Ocak 2016 yılından itibaren geçerli olan otomatik vites ehliyet alımında belirli koşullar bulunmaktadır. Bunlardan biri sınav hakkı olarak öne çıkar. Otomatik vites ehliyeti alırken girilen sınavda başarılı olunamaması halinde bir sonraki sınava ancak 45 gün sonra girmeye hak kazanılmaktadır. Sınava girme hakkı 4 ile sınırlı olup 4 defa sınavdan kalma durumunda dosya yenilemeniz gerekmektedir. Dosya yenileme ise teorik derslerden başlayarak tekrar eğitime katılmanız anlamına gelmektedir.

 

Otomatik vites ehliyet ücreti ne kadardır?

 

Otomatik vites ehliyet harcı her sene değişmektedir. Bunun için ehliyet almak istediğiniz kurs ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Otomatik vites ehliyeti almak için; sürücü kurs ücreti, teorik sınav giriş ücreti, direksiyon sınavı giriş ücreti ve ehliyet almaya hak kazanılması durumunda harç ve kart ücreti ödemeleri yapılmaktadır.

 

Otomatik vites ehliyeti almak ne kadar sürer?

 

Otomatik vites ehliyeti almak için gerekli süre, kursun programına ve öğrenme hızınıza bağlı olarak değişebilir. Genellikle birkaç hafta ila birkaç ay arasında sürebilir.

 

Trafiğe çıkmadan önce aracınızın sigortasını yaptırmanız güvenli bir sürüş geçirmeniz açısından önemlidir. Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko poliçeleriniz için Hepiyi Sigorta'nın avantajlı ürünlerinden birini seçebilirsiniz.

Kasko

Kasko

Siz yolun tadını çıkarın, diğer olasılıklar teminat altında!

Teklif al

Trafik Sigortası

Trafik-Sigortasi

Zorunlulukları kolaylaştırmak için Hepiyi Sigorta!

Teklif al

Benzer İçerikler