Aracım

Lastik Seçimi Nasıl Yapılır?

20 Şubat 2025

Lastik Seçimi Nasıl Yapılır?

Aracınız için yeni lastik satın almak pek çok farklı marka arasında boyut ve lastik türü gibi konularda seçim yapmanız gerektiği için kafa karıştırıcı olabilir. Ancak endişelenmeyin! Bu kılavuzumuz, aracınız için en doğru lastik seçimini yapmanız için ihtiyacınız olan temel bilgileri size sağlayacaktır. Yeni bir lastik takımı satın almadan önce, şu soruların yanıtlarını bilmeniz gerekir: Arabamın ne tür lastiklere ihtiyacı var? Ne kadar ödemek istiyorum? Dört mevsim, yaz ve kış lastikleri gibi lastik çeşitleri hakkında daha fazla bilgiye de bu rehberimizden erişebilir, böylelikle lastik nasıl seçilir öğrenerek arabanızın için ideal lastiklerde karar kılabilirsiniz.

 

Araba İçin Lastik Seçiminde Ebat Nasıl Belirlenir?

İlk olarak, tavsiye edilen lastik ölçülerini bulmak için sürücü el kitabınıza veya mevcut takılı olan lastiklerinizin yanaklarına bakabilirsiniz. . Burada, bir dizi rakam ve harflerden oluşan bir lastik etiketi göreceksiniz. Etiket şu şekilde olabilir: 205/55 R16 91H. Her bir sayı ve harfin kendince bir anlamı olup, lastiği kategorize etmek ve özelliklerini sıralamak için kullanılır. Lastik etiketinin anlamı şu şekildedir:

 

• 205: Lastiğin milimetre cinsinden sırt genişliği

 

• 55: Lastik yanak yüksekliğinin lastik sırt genişliğine oranı

 

• R: Radyal tip lastik/Lastik desen tipi

 

• 16: Lastiğin takılacağı jantın çapı, inç cinsindendir.

 

• 91: Yük endeksi. Lastiğin taşıyabileceği maksimum yükü belirtir.

 

• H: Hız endeksi (Buradaki harf P, Q, R, S, T, U, H, V, W ve Y olabilir)

 

Buradan da anlayabileceğiniz gibi etiketin ilk kısmı olan 205/55 R16, lastiğin genişliği, yanak yüksekliği ve çapı gibi boyut ölçülerini ifade eder. 91 sayısı, her bir lastiğin taşıyabileceği maksimum yükü belirten yük endeksidir. Son olarak H harfi, yük indeksine göre lastiğin maksimum hızı gösteren hız derecesidir. Lastiğin boyut ölçümlerini elbette ki arabanızın ihtiyaç duyduğu lastik ebat ve çaplarıyla birebir eşleştirmelisiniz ancak yük indeksi ve hız derecesinde daha yükseğe çıkmak için biraz esnekliğiniz var. Bunun yanı sıra, lastiğin üzerinde farklı işaretler, rakamlar ve kodlarla da karşılaşabilirsiniz. Örneğin, lastiğin üzerinde sadece rakamlardan oluşan 4 haneli kod, lastiğin üretim tarihini ifade eder. Örneğin 2605 gibi bir ifade, lastiğin 2005 yılının 26. haftasında üretildiğini işaret eder. Ayrıca lastik etiketinde aynı zamanda A'dan G'ye kadar bir derecelendirme harfi de bulunur. A en yüksek verimli, G ise en düşük verimliliği temsil eder.Bu derecelendirme, lastiğin yakıt tüketimi, fren mesafesi ve yağmurlu havalardaki yol tutuş performansını gösterir. Son olarak, 72 dB gibi bir ifade gördüğünüzde ise bu, lastiğin desibel değeri cinsinden yaydığı dış gürültü seviyesini ifade etmek için nitelendirilir.

 

Ne Tür Bir Lastiğe İhtiyacınız Var?

Birçok lastik üreticisi ve satıcısı, size lastik ebatları hesaplama konusunda kolaylık sağlayarak arabanızla uyum sağlayacak lastiklerin bir listesini verecektir. Ancak çoğu durumda, hız derecesini doğru bir eşleştirmek için daha detaylı bir inceleme yapmanız gerekmektedir. Aşağıdaki liste, ihtiyacınız olan lastik tipini belirlemenize yardımcı olabilir.

 

• Dört Mevsim Lastikler: Her türlü hava koşulunda iyi yol tutuşu sağlayan ve uzun ömürlü kullanım sunan bu lastikler, genellikle binek araçlara ve SUV'lara uygundur. Dört mevsim performans lastikleri, özellikle yükseltilmiş jantları olan birçok yeni otomobilde farklı hız derecelerinde sunulur. Diğer dereceli dört mevsim lastiklerinden daha iyi viraj tutuşuna sahiptirler ancak performans lastikleri daha kısa sürede aşınmaya uğrayabilir.

 

• Yaz Lastikleri: Dört mevsim lastik ve yaz lastikleri ayırt etmek bazen zor olabilir ve kesin ayrıntılar için ilgili üreticinin web sitesinden bilgi almak gerekebilir. Bu iki lastik türünü birbirinden ayırmak için bir ipucu paylaşalım: Bir yaz lastiğinin yanağında M+S (Çamur ve Kar) işareti bulunmaz. Yaz aylarında kış lastiği yerine yaz lastiği kullanmak özellikle tavsiye edilir. Kış lastikleri yazlık koşullara uygun değildir ve bu değişikliği yapmak, kış lastiklerinizin ömrünü uzatır. Mevsiminde ve doğru biçimde kullanıldıkları zaman yaz lastikleri harika bir hızlama ve frenleme kabiliyetine sahiptir. Yaz lastiklerinin diş derinliği daha azdır. Mevsimi geldiğinde yaz lastiği yerine kış lastiği kullanmanın yakıt tüketimini arttırdığını da vurgulamak gerekir.

 

• Kış Lastikleri: Kış lastiklerinin sırt desen derinliği ve kılcal kanal sayısı oldukça fazladır, bu sayede zorlu hava ve arazi koşullarında çok daha iyi tutuş performansı sağlarlar. Lastiğin yanağında yer alan dağ ve kar tanesi sembolü ile kolayca tanınırlar. Özellikle hava şartlarının çetin olduğu ve bununla birlikte kış lastiği kullanmanın yasal olarak da zorunlu olduğu dönemlerde tercih edilir. Kış lastiği seçimi havanın 7 derecenin altına indiği dönemlerde maksimum güvenlik için oldukça kritik ve önemlidir. Ayrıca diş olarak dört mevsim lastiklerinden daha yoğun bir görünüme sahiptir. Lastik alırken, frenlemeyi ve yol tutuşunu optimize etmek için kış lastiklerini dörtlü setler halinde satın aldığınızdan emin olmalısınız.

 

Satın Almak İstediğim Lastik Kaç Kilometre Dayanacak?

Araba için lastik seçimi yaparken, kilometreden ziyade lastiğin kullanıldığı yıl sayısına bakmak daha sağlıklı ve güvenlidir. Unutulmamalıdır ki, tüm taşıtların en önemli parçalarından biri olan lastikler, yol ile teması sağlayarak konforlu bir yol tutuşu ve fren mesafesi sunar. Bu nedenle sürüş esnasında güvenliği sağlayan en kritik elementlerdir. Bununla birlikte herhangi bir lastiğin raf ömrü 10 sene ile sınırlıdır; lastiklerin üzerinde üretim tarihlerinin yazılmasının bir sebebi de budur. Lastik satın alırken mutlaka üretim tarihine dikkat etmek gerekir. Kullanım halinde olan bir lastiğin kauçuk malzeme ömrü ise 5 sene ile sınırlıdır. Dolayısıyla aracınızı ve doğal olarak lastiklerinizi aktif olarak kullanmamış olsanız dahi onları 5 sene sonra mutlaka değiştirmeniz tavsiye edilir.

 

Oto Lastik Değimi İçin Ne Kadar Bütçe Ayırmalıyım?

Söz konusu oto lastik fiyatları olduğunda,fiyatların lastik markasına, modeline ve teknik özelliklerine göre farklılık göstereceğini vurgulamakta fayda vardır. En pahalı lastikler her zaman en güvenli ve en iyi seçenek olmayabilir, aynı şekilde en ucuz lastiklerin de kesinlikle güvensiz ve dayanıksız bir alternatif olmak zorunda olmadığını da hatırlatmak gerekir. Oto lastik seçimi yaparken elbette bütçeniz ile uyum sağlaması açısından lastik fiyatlarına da dikkat etmeniz gerekir. Bütçeniz el verdiği sürece lastik seçiminizi daima güvenilir, kaliteli ve kanıtlanmış markalar arasından yapmanız faydalı olacaktır. Lastik seçiminde en az fiyat kadar önemli olan bir diğer kriter, arabanız ile yüzde yüz uyum sağlayacak bir lastik seçmiş olmanızdır. Özellikle ebat konusunda aracınızın tavsiye edilen ebatlarına sadık kalmanız, etiket gereği ne ise o yönde bir lastik seçimi yapmanız mühimdir. Bu sayede hem lastiklerinizden hem de aracınızdan maksimum verimi elde ederek her ikisini de uzun yıllar gönül rahatlığıyla ve güvenle kullanmaya devam edebilirsiniz. Lastiklerini değiştirdiğiniz ve mevsim koşullarına hazırladığınız aracınız için bir de kasko yaptırmak isterseniz, Hepiyi Sigorta en uygun fiyatlı kasko çözümleriyle yanınızda.

Kasko

Kasko

Siz yolun tadını çıkarın, diğer olasılıklar teminat altında!

Teklif al

Trafik Sigortası

Trafik-Sigortasi

Zorunlulukları kolaylaştırmak için Hepiyi Sigorta!

Teklif al

Benzer İçerikler