Her ne kadar trafikte olabildiğince dikkatli olmaya çalışsak da bazen kendimizi bir trafik kazasının ortasında bulabiliyoruz. Meydana gelen trafik kazası durumunda belirli prosedürleri takip etmek ve atılması gereken adımları bilmek son derece önemlidir. Peki kaza sonrası yapılması gerekenler nelerdir, biliyor musunuz?
Her şeyden önce bir trafik kazasına karıştığınız zaman sakin kalmanız gerekiyor, zira endişe ve panik, bu gibi durumlarda baş düşmanınız olabiliyor. Ardından kazanın boyutuna ve sonuçlarına göre durum değerlendirmesi yaparak kaza sonrası yapılması gerekenler adımlarını devreye sokmanız gerekiyor. Bu yazımızda kaza sonrası ne yapmalı, trafik sigortası ya da kasko kaza sonrası nasıl devreye girer ve sigorta işlemleri nasıl yürür, birlikte ele alacağız.
Meydana gelen trafik kazalarının bazıları sadece maddi hasarlı olurken bazıları maalesef yaralanma ya da can kaybı ile sonuçlanabiliyor. Her iki durumda da devreye farklı prosedür ve işlemler girebiliyor. Bununla birlikte geçirdiğiniz kaza ne türden olursa olsun, ilk etapta yanlış kararlar vermemek ve süreci olabildiğince mantık çerçevesinde atlatabilmek için atmanız gereken belli başlı adımlar bulunuyor.
Kaza yaptıktan sonra ne yapmalı, adım adım bakalım:
Meydana gelen bir trafik kazası sonrası herhangi bir yaralanma ya da can kaybı söz konusu değilse bu kaza "maddi hasarlı trafik kazası" statüsüne girer ve kazanın hemen ardından kazaya dahil olan sürücülerden tutanak tutulması beklenir. Bu adım, trafik kazası sonrası sigorta işlemlerinin devreye girebilmesi ve sürücülerin sigorta şirketlerinden ödeme alabilmesi için kritik bir adımdır. Kaza sonrası tutanak tutulmazsa sigorta şirketlerinin süreçleri başlatmayacağını ve herhangi bir ödeme yapmayacaklarını vurgulayalım. Tarafların kendi aralarında anlaşması durumunda olay yerine polis çağırmaya gerek kalmazancak karşılıklı anlaşma sağlanamadığı durumlarda polise haber vererek olaya müdahale etmesi istenebilir. Maddi hasarlı trafik kazası sonrası tutanaklarla birlikte olay yerinin fotoğraflarının da farklı açılardan çekilmesi ve tutanakla birlikte sigorta şirketine iletilmesi önemlidir. Bu fotoğraflar, kaza sonrası meydana gelen hasarın giderilmesinde kanıt olarak kullanılır.
Trafik sigortası, maddi hasarlı trafik kazalarında doğrudan devreye girer ve kaza sonrasında karşı tarafın ya da kazaya karışan üçüncü kişilerin hasarlarını karşılamayı hedefler. Bununla birlikte kendi aracınızda bir maddi hasar varsa, bunun tamirat ve onarım masrafları kendi kasko poliçeniz üzerinden karşılanacaktır. Unutmamak gerekir ki ödemeler, hasarın tamamı ya da bir kısmı olarak gerçekleşebilir; burada poliçe kapsamınız başta olmak üzere farklı faktörler devreye girecektir. Bunlara ek olarak belirtmemizde fayda vardır ki eğer aracınızın trafik sigortası yoksa ya da söz konusu hasar trafik sigortası kapsamına girmiyorsa karşı tarafın hasarını cebinizden ödemeniz gerekebilir.
Hiçbir sürücü, yaralanma ya da ölümle sonuçlanan bir trafik kazasına karışmak istemez elbette ancak bazı durumlarda bu tarz kazalar maalesef kaçınılmaz olmaktadır. Ölümlü ya da yaralanmalı bir kaza sonrası ne yapılır diye baktığımızda öncelikli olarak polisin ve ambulansın aranması gerektiğini söyleyelim. Polis olay yerine intikal ettiğinde gerekli incelemeleri yaparak olayı raporlayacaktır. Hem polis ekiplerine hem de sağlık personeline olayı bizzat anlatarak onlarla iletişim kurabilir ve işlerini yapmalarına yardımcı olabilirsiniz.
Kazaya tanıklık eden diğer kişilerin iletişim bilgilerini almak, ölümlü ya da yaralanmalı kazalar sonrasında oluşabilecek yasal prosedürler esnasında ifade verirken yardımcı olacaktır. Tanıkların isim, adres ve telefon numaralarını kaydederek olası bir dava ile karşılaştığınızda onlardan destek isteyebilirsiniz. Yine kaza sonrası vefat ya da yaralanmaların sigorta şirketine bildirilmesi de zaruri bir adımdır. Sigorta şirketiniz sizinle iletişime geçerek gerekli belgeleri talep edecek, ilgili prosedürlerin başlatılmasını sağlayacaktır. Bu tarz durumlarda vefat nedeniyle tazminat süreci başta olmak üzere çeşitli hukuki süreçler ve sorumluluklar devreye girecektir. Duruma bağlı olarak avukat desteği almanız ve hukuki destek alarak sigorta şirketleriyle müzakerelerde size rehberlik sağlayacak profesyonellerle çalışmanız faydalı olabilir.
Trafik kazası sonrası sigorta ödemesi ne zaman yatırılır diye baktığımızda sürelerin değişken olabileceğini söylemek mümkün. Hasar tespiti, düzenlenen kaza tespit tutanağına ve aracın durumuna göre yapılmaktadır. Bu hasar tespitinin ardından sigorta şirketiniz, aracın onarımı için gerekli işlemlerin neler olduğunu belirleyerek size hasar ödemesi yapar. Bazı durumlarda bu ödeme hemen alınabiliyorken bazı durumlarda daha uzun bir zaman alabilir.
Kaza tespit tutanağının kazadan hemen sonra düzenlenmesi önerilir. Bu şekilde olay tazeyken ve olayın ayrıntıları detaylı bir biçimde göz önündeyken en sağlıklı şekilde kaza değerlendirilmiş olur.
Kaza sonrası değer kaybı, özellikle maddi hasarlı kazalarda maalesef tüm araç sahiplerinin başına gelebilecek bir durumdur.Zira hasar gören araç, serviste işlem görmüş bir araca dönüşeceği için piyasa değerinde ister istemez bir düşüş olacaktır. Araç değer kaybı başvurusu yapabilmek için şu şartları sağlamanız gerekir:
Aracınız için değer kaybı başvurusunu ekspertiz ve hasar tespit tutanağıyla sigorta şirketinize başvurabilirsiniz.
Bir kazaya karıştıktan sonra kaza tespit tutanağınız ile sigortanızdan ödeme alabilmek için yapacağınız başvuruyu kazadan sonra en geç 5 gün içerisinde gerçekleştirmeniz gerekir.
Hepiyi Sigorta hasar anında da yanınızda! Hasar işlemlerinizi hasar.hepiyi.com.tr üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz.
Siz yolun tadını çıkarın, diğer olasılıklar teminat altında!
Zorunlulukları kolaylaştırmak için Hepiyi Sigorta!