Güvenli sürüş çağrılarının gün geçtikçe arttığı çağımızda özellikle bebeklerle seyahat esnasında belli kurallara uymak hayat kurtarıcı oluyor. Araç içinde hangi koltukta olursa olsun emniyet kemeri takmak, sürüş mesafesine dikkat etmek ve hız sınırı tabelalarına uymak bu kurallardan sadece birkaçı. Bebeklerin güvenliği ise bu yazının konusu. Bunun için de ISOFIX terimini inceliyoruz. Peki, ISOFIX nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır? Tüm bu soruların ve daha fazlasının cevabını yazımızın ilerleyen bölümlerinde görebilirsiniz. ISOFIX koltuk nedir, hep birlikte öğrenelim!
ISOFIX nedir, sorusuna , ISOFIX'in açıklamasını vererek başlayalım. ISOFIX, "International Standards Organisation Fix" ibaresinin kısaltmasıdır. ISO olarak sıklıkla göreceğiniz kısaltmanın anlamı ise "belli bir standarda karşılık gelen, sabit" olarak kullanılmakta. Burada ise konumuz bebek ve çocuk güvenliği. ISOFIX, otomobillerde çocuk koltuğu montajını daha güvenli ve kolay hale getiren bir standart sistemdir. Araç üreticileri tarafından çocuk güvenliği için geliştirilen bu montaj sistemi, çocuk koltuklarının aracın kendi yapısal çerçevesine sabitlenmesini sağlar ve böylece koltuğun hareket etmesini engeller. ISOFIX, 2006 yılında yaygınlaşmaya başladı ve 2013 yılında ise zorunlu hale geldi. Yani 2013 sonrasında üretilen araçların tamamında ISOFIX standart olarak sunuluyor.
ISOFIX sistemi genellikle aracın arka koltuklarına entegre edilmiş metal çubuklar ve çocuk koltuğuna özel ISOFIX bağlantılarından oluşur. Çoğu modern araç da zaten arka koltuklarında ISOFIX bağlantılarıyla gelir. ISOFIX sistemine sahip çocuk koltukları, bu bağlantı noktalarına doğrudan takılabilir. Ayrıca birçok ISOFIX çocuk koltuğu, kemerlerin doğru şekilde geçirilip geçirilmediğini gösteren göstergelere veya sesli uyarılara sahiptir; böylece kişi, kurulumun doğru yapıldığından rahatlıkla emin olabilir.
ISOFIX sistemi, geleneksel kemer montajına göre genellikle daha güvenli kabul edilir; zira bu sistemde çocuk koltuğu daha sıkı bir şekilde aracın çerçevesine bağlanır ve potansiyel bir çarpışma durumunda daha az hareket eder. Bu nedenle bir bebek koltuğu satın alırken ISOFIX sistemini destekleyen bir aracınız varsa bu sistemle uyumlu bir çocuk koltuğu seçmek güvenli bir tercih olacaktır.
Şimdi sırada ISOFIX koltuk nasıl bağlanır sorusuna yanıt vermek var.
Kasko yaptırarak aracınızı nasıl güvence altına alıyorsanız, ISOFIX koltuk alarak da bebeğinizi koruyabilirsiniz. Belli bir yaşa kadar kullanılabilen ISOFIX bebek oto koltukları sayesinde herhangi bir tehlike anında bebeğin karşılaşacağı risk yüzdesi oldukça düşüyor. Gelin, bebek oto koltuğu nasıl bağlanır, adım adım görelim.
Otomotiv endüstrisinin temel taşlarından biri o...
Konforlu, güvenli ve keyifli bir yolculukta en ...
Son dönemlerde oldukça popüler hale gelen ve sa...
Konu güvenlik olduğunda, araç satın almak istey...