İkinci el araba satın almak mı istiyorsunuz? O zaman ikinci el araba alırken dikkat edilmesi gerekenler üzerinde durduğumuz bu yazımız tam size göre. Sahibinden satışlar ve galeri satışları derken her yıl yaklaşık 40 milyon ikinci el aracın el değiştirdiğini biliyor muydunuz? Hal böyleyken sizin için en doğru arabayı seçmek biraz zorlayıcı olabilir. 2. el araba alırken dikkat edilmesi gerekenlere özen göstererek siz de içinize sinen "o" arabayı daha kolay bir şekilde bulabilir ve onu sürmenin keyfine bir an önce varabilirsiniz.
İkinci el araba alırken dikkat edilecek hususların başında elbette bütçeniz ve bir araba için ayırabileceğiniz maksimum para miktarı geliyor. Söz konusu ikinci el araba alımı olduğu zaman geçerli olan genel kural, arabayı satın almak için çektiğiniz kredi ödemesinin aylık gelirinizin yüzde 10'undan fazla olmaması kuralıdır. Elbette günümüz şartlarında bu kurala harfi harfine sadık kalmak pek mümkün olmayabiliyor. Yine de kısıtlı bir bütçeyle hareket ediyorsanız satın alım esnasında ve sonrasında yapacağınız masrafları da göz önünde bulundurmanız ve bu masrafları da bütçenin bir parçası olarak görmeniz tavsiye ediliyor. Noter bedelinden ekspertiz incelemesine, yeni lastiklerden periyodik bakıma kadar bu süreç boyunca aracın kendi fiyatı dışında katlanmanız gereken ek bedeller olabilir.
Bir Honda CR-V'nin ya da bir Toyota Corolla'nın çok dayanıklı arabalar oldukları bir sır değil. Bununla birlikte daha sağlam arabalar olmaları onlara içinde bulundukları segmentteki rakiplerinden birkaç bin lira daha fazla paha biçilmesine neden olabiliyor. Eğer paradan tasarruf etmek ve bütçeniz sınırları çerçevesinde kalmak istiyorsanız, birden fazla marka ve modeli göz önünde bulundurmanız ve onlara potansiyel alıcı gözüyle bakmanız öneriliyor. İhtiyaçlarınızı karşılayan ve bütçenize uygun en az üç arabanın bir listesini oluşturabilir ve bu arabaları birbiriyle karşılaştırabilirsiniz. Böylelikle karar verme vaktiniz geldiğinde daha net ve bilinçli olursunuz.
2. el araba alırken nelere dikkat etmeli kriterleri arasında piyasa araştırması yapmak da oldukça önemli bir yere sahiptir. Hedef marka ve model listenizdeki arabaları baz alarak sahibinden ilanları, galeri ilanlarını ve çevrenizdeki satılık arabaların fiyatlarını öğrenin. Unutmayın ki ikinci el araba fiyatları, aracın sahip olduğu özelliklere göre değişmekle birlikte yıl, vites türü, yakıt tipi, marka ve araç türüne göre değişkenlik gösterebilir. İkinci el araba piyasasındaki fiyatların oluşmasında etkili olan bir diğer belirleyici faktör, söz konusu aracın daha önce geçirdiği kazalar ve bu kazalar beraberinde gelen hasar kayıtlarıdır. Genellikle araçta ne kadar az hasar, ne kadar az boyalı ve değişen parça varsa, fiyatı da piyasa normlarının o kadar üzerine çıkma eğilimindedir. Bununla birlikte 2. el araç alırken yapılması gerekenler arasında "Pahalı her zaman daha iyidir" algısından kurtulmak da vardır. Oldukça minimal hasarlara ve lokal boyalara sahip, genel olarak hem motor hem performans açısından gayet iyi durumda olan ve fiyatı da bütçeniz dahilinde kalan ikinci el arabalar da bulmak mümkündür.
İhtiyacınız olan kriterleri belirledikten ve piyasa araştırması yaptıktan sonra kafanızda aşağı yukarı bir ikinci el araba profili oluşmaya başlamıştır bile. Bu bakış açısıyla tekrar ilan listesini gözden geçirerek artık beğendiğiniz arabaları favorilerinize atmaya başlayabilir ve her biri için tek tek detaylı bir araştırma yapmaya başlayabilirsiniz. Beğendiğiniz aracı satın alma planları yapmadan önce satıcı ile iletişime geçmeli ve araca dair merak ettiğiniz tüm soruları sormalısınız. İyi bir potansiyel araba bulduğunuzda onu görmek için heveslenmeden önce satıcı ile telefonda görüşme yaparak bazı kriterler bakımından onu eleyebilir ve görmeye değer bir araba olup olmadığını tartabilirsiniz. Arabanın herhangi bir mekanik sorunu olup olmadığını, pazarlık payı olup olmadığını ve elbette her iki taraf için de uygun bir zaman diliminde görüşüp görüşemeyeceğinizi teyit edebilirsiniz. Aracın fiziksel durumunu daha iyi görebilmek için görüşmelerinizi mutlaka gündüz saatlerinde yapmayı tercih edin; böylece araçta ilanda bahsedilmemiş ya da fotoğrafta görünmeyen tüm küçük ayrıntıları, varsa çizik, ezik ve darbe yerlerini çok daha net fark edebilirsiniz.
İkinci el bir arabayı test etmek, sizin için doğru araba markası ve modeli olup olmadığını anlamanın en iyi yoludur. Ayrıca belirli bir arabanın durumunu değerlendirmenin de ideal yöntemidir. Bu nedenle test sürüşü esnasında dikkat dağıtıcı tüm etmenleri gidererek sadece arabaya ve sürüşüne odaklanın.
2. el araba alırken nelere bakılır konusunda aşağıdaki faktörlerden yararlanabilirsiniz:
• Arabaya eğilmeden ve kafanızı çarpmadan binebiliyor musunuz?
• Yeterli baş, kalça ve diz mesafesi var mı? Arka koltuklardaki boşluklar ne durumda?
• Sürüş pozisyonu rahat mı? Arabada otururken çok mu alçakta yoksa çok mu yüksekte kalıyorsunuz? Direksiyon simidi eğilebiliyor ve ayarlanabiliyor mu?
• Koltuklar rahat mı? Kolay bir biçimde ayarlanabiliyorlar mı? Sürücü için bel desteği ayarı var mı?
• Motor kontrol ışığı yanıyor mu? Yanıyorsa, bu durumu mutlaka satın almadan önce kontrol ettirmeniz gerekir.
• Görünürlük nasıl? Dikiz aynaları ve yan aylarını kontrol ederek potansiyel kör noktaları tespit edebilirsiniz.
• Gaz, yanmış yağ ya da benzeri ters bir koku alıyor musunuz?
• Lastikler kaç yaşında ve havaları ne durumda?
• Frenlerin tepkimesi ne durumda? Sorunsuz çalışıyorlar mı yoksa fren esnasında gıcırdama mı yapıyorlar?
• Kaputta sızan, buhar yaratan ya da yağla kaplanmış bir parça var mı? Her ne kadar bu bir sonraki adımda gerçekleşecek olan ikinci el araba alırken yapılan teknik kontrollerle daha net anlaşılacak olsa da kaputu açtığınızda bu örneklerden biriyle karşılaşmanız kırmızı bayrak etkisi yaratmalı.
• Farlar, fren lambaları ve sinyal ışıkları çalışıyor mu? Test sürüşünden sonra araç sahibine veya oto galeriye servis kayıtlarını görüp göremeyeceğinizi sorun. Bunlar, aracın programlanmış bakımının zamanında yapılıp yapılmadığını size gösterecektir.
Arabayı beğendiyseniz, satın almadan önce bir ekspertize kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin. Ekspertizle birlikte güvendiğiniz bir tamircinize de götürerek eksperin bakmadığı detaylara da baktırmayı deneyebilirsiniz. Bir satın alma öncesi aracı bu tarz bir kontrolden geçirmeniz, kendi başınıza bulamayabileceğiniz sorunlara karşı sizi uyarabilir ve akıllı bir yatırımdır. İster bir galeriden ister sahibinden araç alıyor olun; unutmayın ki ekspertiz ya da muayene ücretini sizin ödemeniz beklenir.
"Rakamlarla konuşmak" fikri sizi korkutuyor mu? Korkutmasın. Pazarlık, uzun süren ve travmatik bir deneyim olmak zorunda değildir. Makul iseniz ve bir planınız varsa, muhtemelen oldukça hızlı ve kolay bir anlaşma yapabilirsiniz. Arabayı almak için ne kadar harcamak istediğinize önceden karar verin. Ancak pazarlığınıza bu sayı ile başlamayın. 3. adımdaki ortalama ücretli araştırmanıza dayalı olarak, maksimum fiyatınızdan daha düşük bir açılış teklifi yapın. Araç satış mecralarında kapsamlı bir araştırma yapmış olduğunuzu mutlaka açıklayın, böylece teklifinizi destekleyecek gerçeklere sahip olursunuz. Siz ve satıcı size iyi gelen ve ödenen ortalama fiyata yakın bir rakama ulaşırsanız, muhtemelen iyi durumdasınız demektir.
Eğer bir oto galeriden alışveriş yapıyorsanız, bazı galerilerin ek garanti ya da belirli bir yüzde kesinti koşuluyla aracı belli bir süre içerisinde geri alma gibi ek hizmetleri olabiliyor. Evrak işlerine başlamadan ve satış prosedürlerine start vermeden önce böyle haklarınız olup olmadığını öğrenin. Ekspertiz süreci tamamlandıktan, pazarlık yapıldıktan ve aracın satışına karar verildikten sonra soluğu noterde alırsınız. 2. el araba alırken noter işlemleri, oldukça kısa ve seri ilerlemekle birlikte genellikle noterdeki yetkililerin yönlendirmesi ve yardımı ile gerçekleşir, dolayısıyla emin ellerde olduğunuzu bilirsiniz. 2. el araç alırken gerekli evraklar listesini şu şekilde özetlemek mümkün: Trafik ve tescil belgelerinin aslı, alıcı ve satıcıların vergi numarası, alıcı ve satıcıların kimlikleri, ekspertiz raporu, noter satış belgesi, vergi ilişik kesme belgesi, trafik sigortası poliçesi, plaka numarası, vergi numarası ve işlemler bir başkası tarafından yapılacaksa vekalet. Buna ek olarak araç satışı gerçekleşmeden önce aracın motor ve şasi numaralarının orijinal olup olmadığını karayolları muayene istasyonlardan öğrenmeli, araçta herhangi bir haciz, çalıntı ya da ipotek kayıtlarının olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. Aracın kayıtlı olduğu vergi dairesinden borcu olup olmadığı ve ruhsat sahibinin yetkisi de yine satıştan hemen önce denetlemeniz gereken unsurlar arasında.
Tüm bu evrakları topladıktan ve noterdeki işlemlerinizi tamamladıktan sonrası için ise hayırlı olsun; artık bir araba sahibisiniz! Aracınıza hemen trafik sigortası yaptırmak için Hepiyi Sigorta’dan faydalanarak işlemlerinizi hızlı ve etkili bir biçimde tamamlayabilirsiniz.
Otomotiv endüstrisinin temel taşlarından biri o...
Konforlu, güvenli ve keyifli bir yolculukta en ...
Son dönemlerde oldukça popüler hale gelen ve sa...
Konu güvenlik olduğunda, araç satın almak istey...