Boğaz köprüleri ve otoyollar başta olmak üzere geçiş esnasında yapılan zorunlu ödemeler, HGS sisteminden önce gişe görevlileri tarafından tahsil ediliyor, bu da beraberinde istenmeyen gişe kuyruklarına ve gereksiz zaman kaybına neden oluyordu. Bu ödeme şekline alternatif olarak geliştirilen HGS sistemi, köprü ve otoyollarda çok daha hızlı bir şekilde ödeme yapılmasını, dolayısıyla da araçların bekleme yapmadan sürüşlerine devam etmelerini kolaylaştırdı. Peki HGS nedir, HGS nasıl alınır ve HGS yükleme nasıl yapılır? Bu sistem hakkında bilmeniz gereken tüm detaylara bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
İlk dönemlerde nakit para ile gerçekleştirilen bu ödeme işlemleri, önce OGS sisteminin devreye girmesi ile dönüştürülmüştü ancak OGS sistemine ait cihaz alım sürecinde prosedürlerin fazla olması, aynı zamanda OGS cihaz ücretlerinin de yüksek olması sebebi ile bu sistem terk edilerek KGS'ye geçildi. KGS'de kart bedeli daha düşüktü ve KGS'ye başvuru yaparak bir kart sahibi olmak daha kolaydı. KGS sistemi de zaman içerisinde nakit tahsilatına benzer kuyruklar ve beklemelere yol açtığı için yeni teknolojilerin kullanımına başvuruldu ve ortaya şu anda aktif olarak kullandığımız HGS sistemi çıktı. HGS, her iki sistemin de en iyi yönlerinin bir araya getirilerek oluşturulan, yatırım maliyeti çok daha düşük olan ve beraberinde sayısız avantajı getiren bir sistem haline evirildi. Hızlı Geçiş Sisteminin kısaltması olan HGS, otoyol ve köprülerin geçişinde kullanılan bir ücretlendirme sistemidir. HGS'nin çalışma prensibinin altında pasif RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) yer alır. HGS kullanımı, ülkemizde 17 Eylül 2012 tarihinde yürürlüğe girmiş olup o zamandan beri aktif olarak kullanılmaktadır. Sistem çerçevesinde ücretin toplanması, geçiş gişelerinde yer alan antenler aracılığıyla yapılmakta, araç üzerindeki etiket algılanarak bu etiket ile ilişkilendirilmiş hesaptan çekim yapılması ile gerçekleşir. Bu sayede gişelerde uzun kuyruklar oluşmaz, sürücüler ödeme yapmak için duraksamak zorunda kalmadan hızlıca geçişsağlayabilir. HGS ile gişeden geçerken aracın dört farklı açıdan görüntüsü çekilir, sınıf ve plakası tespit edilir ve bu işlemleri gerçekleştiren akıllı kameralar sayesinde ödeme işlemi tamamlanmış olur.
PTT, bankalar ve benzin istasyonları, HGS başvurusu yapabileceğiniz ve hemen HGS alabileceğiniz kanallardan sadece birkaç tanesidir. HGS kartınızı temin ettikten sonra onu aracınızın ön camına yapıştırabilir ve kullanılabilir hale getirebilirsiniz. Etiket tipi bir karta sahip olan HGS, doğrudan cama yapıştırılarak geçiş esnasında kolay okuma imkanı sunar ve gişelerdeki akıllı kameraların etiketi okuyarak ödeme almasını kolaylaştırır. Başvurunuz esnasında aracınıza ait kimlik ve ruhsat bilgileri talep edilir ve kart ile eşleştirilir. HGS temin edebileceğiniz tüm resmi kanalları şu şekilde sıralamak mümkündür: Tüm PTT şubeleri Anlaşmalı GSM şirketleri Anlaşmalı HGS bayilikleri Anlaşmalı benzin istasyonları Anlaşmalı bankalar Eğer başvurunuzu bir şirket aracı için yapıyorsanız ek olarak temsil belgesi, kiralık bir araç için yapıyorsanız da kira sözleşmesi ibraz etmeniz istenmektedir. Bununla birlikte araç plakasına tanımlaması yapılan aracın satılması durumunda HGS'nin iptal edilerek içindeki bakiyenin başka bir HGS'ye aktarılması gerekmektedir. İlk kullanım esnasında HGS'nin çalışabilir konumda olması için bakiye yüklemesi yapmak gerekir. HGS para yükleme işlemi de tıpkı başvuru kanalları gibi pek çok farklı alternatif üzerinden gerçekleştirilebilir.
HGS yükleme noktaları birden fazla olup, HGS kartınızı temin ettiğiniz kanala göre farklılık gösterebilir. Örneğin PTT şubelerinden temin ettiğiniz HGS para yüklemesini doğrudan PTT'nin online alışveriş sitesi olan ePttAVM üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Eğer kendi mobil bankacılık şubeniz üzerinden bir HGS başvurusunda bulunduysanız, yine mobil şubeniz üzerinden ücretsiz HGS yükleme gerçekleştirebilirsiniz. Bankanız size aynı zamanda HGS için otomatik ödeme talimatı verme seçeneği de sunacaktır. Anlaşmalı bankaların şubesinde ve ATM'lerde yükleme yapabileceğiniz gibi online HGS yükleme işlemini mobil ve telefon bankacılığı aracılığıyla da yapabilirsiniz. Komisyonsuz HGS yükleme yapan diğer kanalları şu şekilde sıralayabiliriz: PTT şubeleri Anlaşmalı bankalar ve finansal kuruluşlar Anlaşmalı benzin istasyonları HGS resmi web sitesi HGS mobil uygulaması e-Devlet Telefon operatörleri üzerinden SMS yolu ile Buradan da anlaşılacağı gibi HGS yükleme noktaları birden fazladır. Plakaya HGS yükleme yapabileceğiniz gibi benzin istasyonları veya bankalar üzerinden yükleme gerçekleştirebilir, online sistemleri kullanabilir, uygulama üzerinden otomatik kredi kartı talimatı vererek de kredi kartı ile HGS yükleme işlemlerinizi onaylayabilirsiniz. HGS kart kullanıcıları, kart sistemi sayesinde HGS bakiyelerini de öğrenebilir. Benzin istasyonlarında HGS yükleme yapma esnasında görevlilerin sizden kimlik ve ruhsat isteyebileceğini de vurgulayalım.
HGS ücretlerinin belirlenmesi ve sınıflandırılması, aracın aks sayısına göre yapılmaktadır. Otoyollarda ve köprülerde geçiş ücretleri, aracın boyutuna, işlevine ve dingil mesafesine göre toplamda altı sınıfa ayrılır ve buna göre değerlendirilir: Sınıf: Aks aralığı 3.20 mt altında olan araçlar, yani otomobiller Sınıf: Aks aralığı 3.20 mt üstünde olan 2 akslı minibüsler Sınıf: Aks adedi 3 olan araçlar, yani otobüsler Sınıf: Aks adedi 4 ve 5 olan kamyonlar Sınıf: Aks adedi 6 ve üzeri olan kamyonlar, tır ve treyler Sınıf: Motosikletler HGS ücret hesaplamasında ana kriter araç sınıfı olmakla birlikte kat edilen yol ve mesafe de geçiş ücretinde belirleyici yol oynayabilir. Eğer HGS içerisinde yeteri kadar bakiyeniz yoksa, sistem size 15 gün içinde yükleme yapma şartıyla geçiş hakkı sunar. 15 gün sonunda yine de yükleme yapmamanız durumunda ödenmeyen geçiş ücreti cezaya tabi tutulur. Sürücüler, anlaşmalı bankalarından otomatik ödeme talimatı vererek bu gibi durumlarla karşılaşmanın önüne geçebilirler. HGS geçiş ücretlerini öğrenmek için Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretleri 2023 yazımızı okuyabilir, sınıfa ve mesafeye göre ilgili gişelerden geçtiğinizde ne kadar ödeyeceğinizi tespit edebilirsiniz.
Eğer HGS kartınız ya da etiketiniz yoksa veya kartınız ve etiketiniz olmasına rağmen içerisinde bakiye yoksa ve 15 gün içerisinde yükleme yapmazsanız, geçiş yapılan yol ya da köprü ücretinin dört katı kadar ceza ödemeniz gerekecektir.
HGS bakiye sorgulama işlemi e-Devlet kapısından, HGS Çağrı Merkezi numarası 0850 460 60 60 üzerinden, PTT resmi sitesinden ve kartınızın ya da etiketinizin bağlı olduğu hesabın internet bankacılığı sistemi üzerinden gerçekleştirilebilir.
Anlaşmalı bankanız üzerinden bir HGS satın aldıktan sonra HGS hesabınız ile banka hesabınız eşleşecektir. Ardından mobil bankacılık uygulaması üzerinden otomatik ödeme talimatı belirleyebilir ve HGS bakiyenizin daima yeterli seviyelerde olmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin HGS hesabında 50 TL kaldığında tekrar otomatik yükleme yapılmasını talep ederek otomatik ödemeyi kolayca gerçekleştirmeniz ve olası cezalardan kaçınmanız mümkündür.
Eğer HGS'yi PTT üzerinden temin ettiyseniz yine PTT’ye başvurarak iptal edebilirsiniz. HGS içinde kalan bakiye iptal işleminden 1 ay sonra PTT’den tahsil edilebilir. Banka üzerinden alınmış HGS, yine banka üzerinden, banka şubelerine giderek ya da müşteri hizmetleri aranarak iptal edilebilir. Eğer HGS kartınızı bir benzin istasyonundan temin ettiyseniz ilgili kurumun müşteri hizmetlerini arayarak iptal işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Aracınız için trafik sigortası yaptırmak istiyorsanız, hemen Hepiyi Sigorta'ya gelerek size en uygun teklifleri inceleyebilirsiniz.