Hatchback Arabalar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hatchback Arabalar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sürekli büyüyen bir otomobil pazarında sizin için doğru arabayı seçmek zor olabilir. Arabalar artık hatchback'lerden sedanlara, SUV'lardan crossover'lara kadar her şekil, boyut ve tarzda sunuluyor. Sunulan bu kadar çok seçenek varken herkes için doğru arabayı bulmak bazen daha zorlayıcı, bazen de oldukça kolay olabiliyor. İster bir hatchback almaya karar vermiş olun, ister hala sizin için en iyi arabayı araştırıyor olun, bu işe girişmeden önce yanıtlamanız gerektiğini düşündüğünüz birçok soru olabilir. Bir hatchback araba satın alma yolculuğunuzu kolaylaştırmanıza yardımcı olmak amacıyla hatchback arabalar hakkında merak edilen tüm detayları sıraladık. Hatcback ne demek, hatchback arabaların özellikleri nedir ve sizin için uygun hatchback araç hangisi? Detaylar bu yazımızda.

 

Hatchback Nedir?

 

Hatchback araçlar; küçük ve kompakt yapıda üretilen, çoğunlukla şehir içi kullanım için tercih edilen otomobillerdir. Özellikle Avrupa pazarında en çok tercih edilen araç türlerinden biri olan hatchback otomobiller; bireysel kullanıcılar, çiftler ve az çocuklu aileler açısından oldukça uygundur. Sözlük anlamı olarak "arkası kısa ve küt" demek olan hatchback araçlar, büyük şehirlerde yaşayan kullanıcılara sağladığı avantajlar ile ön plana çıkar. Hatchback araba ya da kısaca HB, teknik açıdan sedan veya station wagon modelleri ile aynı platformlar üzerine inşa edilir. Boyutları dolayısıyla modern şehir yaşantısına uygun olan hatchback araç modelleri, manevra ve park konusunda sürücülere büyük kolaylık sağlar. Ayrıca çoğunlukla şehir içi kullanım için tercih ediliyor olsa da uzun yolculuklara çıkmak için gerekli olan genişlik, konfor ve güvenlik özelliklerini de bünyesinde barındırırlar. Yüksek verimlilik seviyesine sahip modern ve tutumlu motorlarıyla şehir içinde olduğu kadar uzun yolda da yakıt tasarrufu sunan hatchback modeller, genellikle sedan araçlar ile karşılaştırılır. Özellikle Avrupa pazarında en çok tercih edilen araç türlerinden biri olan hatchback otomobiller; bireysel kullanıcılar, çiftler ve az çocuklu aileler açısından oldukça uygundur.

 

Sözlük anlamı olarak "arkası kısa ve küt" demek olan hatchback araçlar, büyük şehirlerde yaşayan kullanıcılara sağladığı avantajlar ile ön plana çıkar. Hatchback araba ya da kısaca HB, teknik açıdan sedan veya station wagon modelleri ile aynı platformlar üzerine inşa edilir. Boyutları dolayısıyla modern şehir yaşantısına uygun olan hatchback araç modelleri, manevra ve park konusunda sürücülere büyük kolaylık sağlar. Ayrıca çoğunlukla şehir içi kullanım için tercih ediliyor olsa da uzun yolculuklara çıkmak için gerekli olan genişlik, konfor ve güvenlik özelliklerini de bünyesinde barındırırlar. Yüksek verimlilik seviyesine sahip modern ve tutumlu motorlarıyla şehir içinde olduğu kadar uzun yolda da yakıt tasarrufu sunan hatchback modeller, genellikle sedan araçlar ile karşılaştırılır. Yüksek verimlilik seviyesine sahip modern ve tutumlu motorlarıyla şehir içinde olduğu kadar uzun yolda da yakıt tasarrufu sunan hatchback modeller, genellikle sedan araçlar ile karşılaştırılır.

 

Sedan ile Hatchback Arasındaki Fark Nedir?

 

Hatchback ve sedan araçların pek çok benzerliği vardır ve bu da yeni bir araba modeli satın almak isteyenler için araçları birbirinden ayırmayı zorlaştırabilir. Peki bir hatchback vs sedan arasındaki fark nedir? İşte sizin için hangi araç türünün en iyisi olduğunu belirlemenize yardımcı olacak birkaç ipucu ve başlıca hatchback sedan farkı:

 

Hatchback araçlar, bagaj uzantısı olmayan tasarımlar olarak hayat buluyorlar. Bu araçlar 3 ila 5 kapılı olacak şekilde tasarlanıyorlar ve yolcu kapasiteleri de 4'ten fazla oluyor. Hatchback araçlar, gövde tipleri bakımından ise bagaj kapıları ile arka camları birlikte açılan cinstendir. Hatchback araçların boyları sedan modellere göre daha kısa olur. Bu da daha az yer kaplamalarını sağlar ve şehir hayatındaki park sorunu açısından bir kolaylık sunar. Avrupa pazarında sıkça tercih edilen hatchback otomobiller, yakıt tasarrufu konusunda da avantajlıdır. Tutumlu motorlara sahip olan bu araçlar, ekonomik açıdan caziptir. Sedan araçlar ise hatchback araçların aksine 2 ya da 4 kapılı olarak anılırlar. En az 4 adet oturma yeri olan bu araçlar, ABD ve Asya'da daha popülerdir. Hatchback araçlara göre biraz daha ağır olan bu araçlar; motor bölmesi, yolcu bölmesi ve bagaj bölmesi olarak 3 bölümden meydana gelir. Sedan araçlardaki bagaj ile yolcu bölmelerinin ayrı olması, bu araçların biraz daha geniş bir iç hacme ve diz mesafesine sahip olmalarına olanak tanır.

 

Hatchback Araç Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

 

Hatchback otomatik araba ya da hatchback manuel araba bakarken dikkate almanız gereken kriterler şunlardır:

 

  • Gövde Şekli: Hatchback araç kategorisinde Ford Focus gibi eğimli, neredeyse coupé benzeri arabalardan, VW Golf gibi tamamen düz arka kısma sahip arabalara kadar çeşitli şekiller vardır. Hatchback araba seçerken bu formları dikkate almanız gerekir. Örneğin ehliyetinizi yeni aldıysanız ve ilk defa trafiğe çıkacaksanız, olabildiğince küçük kasalı bir hatchback tercih etmenizde fayda vardır, böylece şehrin dar sokaklarında daha fazla manevra alanınız olur.
  • Aile İçin Kullanışlılık: Tüm aile için tasarlanmış, bol miktarda arka bacak mesafesi ve çocukların dışarı bakabileceği geniş pencereleri olan bir araba mı, yoksa ara sıra yolcu taşıyan bir çift için daha minimal bir otomobil mi? İhtiyaçlarınızı ve en önemlisi de ailenizi göz önünde bulundurarak bir hatchback araba modeli tercih etmeniz en doğrusu olacaktır.
  • Yakıt Tüketimi: Gittikçe daha fazla elektrikli hatchback'in piyasaya sürülmesiyle hatchback araba modelleri, kesinlikle geleceğe yönelik çevre dostu seçeneklerin bulunduğu bir kategoriye dönüştü. Siz de yakıt tüketimi konusunda bilinçli davranmak için yakıt tüketimi en optimal hatchback marka ve modellerine yönelebilir, veya doğrudan elektrikli bir hatchback tercih edebilirsiniz.
  • Sürüş Kalitesi: Pratik aile otomobili niteliği taşıyan hatchback'lerin yanı sıra çok çeşitli sportif hatchback'ler de bulunmaktadır. Burada kişisel tercihlerle birlikte elde etmek istediğiniz sürüş deneyimini de göz önünde bulundurmanız ve ona göre bir tercih yapmanız oldukça önemli.

 

Hatchback arabanızı en güvenli şekilde kullanabilmeniz adına ona hemen Hepiyi Sigorta üzerinden kasko yaptırabilir ve rahat edebilirsiniz!