Sağlıklı bir yaşam sürmek var olmamızın en önemli amaçları arasında yer alır. Bu nedenle sağlığımıza özen göstermemiz gerekir. Sağlık durumumuzun nasıl olduğuna, potansiyel risklerin olup olmadığını öğrenmek önemlidir. Bu nedenle de rutin aralıklara bir check-up yaptırılması gerekir. Peki check-up nedir? Nasıl yapılır? Genel sağlık durumunu tespit etmek amacıyla yapılan check-up'lar, sağlıklı bir yaşam sürmeye yardımcı olur. Hastalıkların önceden tespit edilmesinde de etkili bir sağlık taraması olan bu uygulamanın düzenli aralıklarla yapılması tavsiye edilir. Önemli bir tarama olan check-up’ın nasıl ve ne zaman yapılması gerektiğini gelin birlikte inceleyelim.
Rutin bir sağlık kontrolünü ifade edilen check-up, kişinin genel sağlık durumunu değerlendirmek amacıyla yapılır. Tıbbi bir inceleme olan bu kontrolde kişinin sağlığı ile ilgili detaylı bir tıbbi incelememeye tabi tutulur. Bu incelemeler çeşitli testler, görüntülemeler gibi farklı yöntemleri içermektedir. Bu yöntemler check-up yapılarak alana bağlı olarak çeşitlenmektedir. Bu kontroller, olası hastalıkları erken teşhis etmek için önemlidir. Belirli bir rahatsızlığa yatkın olan kişilerde ise risk faktörlerinin belirlenmesi için mutlaka check-up yaptırılması gerekir. Sağlıklı bir yaşam sürmek için senede bir defa yapılmalıdır. Check-up yaptırmak için hasta veya rahatsızlanmış olmaya gerek yok. Check-up ile vücutta risk faktörü oluşturabilecek durumların olup olmadığının tespit edilmesi amaçlanır. Böylece belirli hastalıklara yatkın olan bireylerde risk tespit edildiğine erken tedavi ile sağlığa hızlı bir kavuşulması hedeflenir. Risk faktörü bulunan kişilerin kontrollerini sık yapması gerekirken risk faktörü bulunmayan kişiler daha uzun aralıklarla check-up yaptırabilmeleri uygun görülmektedir.
Merak edilen sorulardan bir diğeri ise check-up nasıl yapılır? sorusudur. Check-up sürecinde birden fazla tetkik ve görüntüleme uygulamaları yer alır. Bu tetkikler kişi ve check-up'ın yapıldığı alana göre değişiklik göstermektedir. Bu testler arasında, kan tahlilleri, idrar testleri, kolesterol ölçümleri, göz muayeneler, radyolojik görüntülemeler gibi ihtiyaç duyulan çeşitli tetkikler talep edilmektedir. Fakat tetkik aşamasına geçmeden önce check-up süreci içerisinde ilk olarak doktora muayene olunması gerekir. Check-up muayenesi sırasında kişinin nabzına, vücut sıcaklığına, kalp ve solunum hızına bakılır. Ardından kişinin şikâyeti ya da risk faktörü oluşturacak bir duruma sahipse buna bağlı olarak check-up programı planlanır. Ardından kişi, dahiliye, kardiyoloji, kulak burun boğaz, nöroloji, göğüs hastalıkları gibi birden farklı branşa muayene olmaya başlar. Her branşın muayenesinde doktor uygun gördüğü tetkiki isteyerek detaylı bir inceleme yapmaktadır. Böylece check-up süreci uzun saatler sürebilmektedir. Check-up uygulaması sırasında ultrasonografi ya da anjiyografi gibi yöntemler de uygulanabilmektedir. Bu tetkikler genellikle kalp ve kanser tarama için yapılıyor olup organların yapısı detaylı bir şekilde incelenmektedir. Kısacası kişide risk teşkil edebilecek yatkınlığının bulunduğu rahatsızlıklar başta olmak üzere tüm genel sağlık durumu kontrolden geçmektedir. Check-up uygulaması kadın ve erkek olmak üzere ayrı şekillerde de uygulanabilmektedir. Bunun nedeni bazı noktalarda kadın ve erkek rahatsızlıklarının farklılaşıyor olmasıdır. Dolayısıyla ekstradan uygulanması gereken tetkikler veya muayene olunması gereken doktorlar bulunabilmektedir.
Kadınlar için check-up, yılda bir defa olacak şekilde uygulanmalıdır. 20 ila 40 yaş aralığında her kadının yaptırması gereken uygulamalardır. Kadın check-up paketlerinde kan testlerinden idrar tahlillerine, meme muayenesinden jinekolog muayenesine ve akciğer grafisinin görüntülenmesine kadar pek çok sağlık kontrolüne yoğunlaşan bir rutin kontrol paketidir. Bunlara ek olarak EKG, mamografi ve gaita gibi gizli kan testleri de yapılabilmektedir. Kadınlarda sıklıkla görülen rahim ağzı ve meme kanseri gibi rahatsızlıkların erken teşhisini sağlamaktadır. Özellikle riskli yaş grubuna girmiş olan kadınların bu paketlerden yararlanmaları gerekir. Böylece karşılaşılabilecek olumsuzluklarda kanser gibi riskli hastalıklar erken teşhis edilebilir, erken tedavi ile kişi sağlığına kavuşabilir.
Check-up paketleri kadınlar için olduğu kadar erkekler için de bulunmaktadır. Belli başlı rutin kan testleri, idrar tahlili, akciğer görüntülemesinin yanında genel bir sağlık muayenesi bulunur. 20 - 40 yaş aralığındaki yetişkin erkeklerin yılda bir defa olacak şekilde bu rutin kontrolleri gerçekleştirmesi gerekir. Özellikle 40 yaş ve üstü yetişkinlere ürolojik muayene de yapılmaktadır. Böylece olası prostat kanseri gibi riskli rahatsızlıklar kontrol edilmekte ve karşılaşılabilecek olumsuzluklara karşı erken tedavi sürecinin başlatmasını sağlar. EKG ve gizli gaita tahlilleri de bu paketler içerisinde yer alabilmektedir.
Check-up yaptırmak için kişinin herhangi bir rahatsızlığı ve şikâyeti olmasına gerek yoktur. Rutin bir sağlık taraması olan check-up, detaylı bir şekilde tıbbi incelemelerdir. Özellikle 20 yaşından sonra her birey tarafından yılda bir defa yaptırılması doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Check-up için memnun olduğunuz belli bir doktoru tercih ederek her sene bu doktor ile muayenelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Böylece doktorunuz önceki yılın sonuçları ile yeni sonuçlarınızı karşılaştırabilir, neyin yolunda neyin ters gittiğini rahat bir şekilde görerek takip edebilir. Aynı zamanda ihtiyaçlarınızı tespit etmede daha uygun bir yol izleyerek bunların tamamlanmasını sağlayabilir. Bunun yanında aniden gelişen bir rahatsızlığın teşhisi hızlı bir şekilde konularak kısa sürede önleminin alınmasına yardımcı olmaktadır. Check-up işlemi, uygunluğunuza göre istenilen zamanda yaptırılabilmektedir.
Check-up işlemleri, yapılacak olan check-up'ın kapsamına bağlı olarak süresi de değişmektedir. Standart bir check-up paketi ortalama 2 ila 3 saat arasında sürmektedir. Check-up süresi uygulanacak olan paketin kapsamına göre bu süre artıp azabilmektedir. Dolayısıyla check-up yaptırmayı düşünüyorsanız bir gününüzü ayırmanız gerekmektedir.
Check-up sonuçları, uygulanan tetkiklere ve sayısına göre çıkış süresinde farklılıklar görülür. Kişinin tahlil ve görüntüleme işlemlerinde uzun süreli incelemeler yapılması durumunda sonuçların çıkma süresi uzamaktadır. İstenen tetkiklerin kapsamına göre de sonuçların çıkma süresi göre de değişmektedir. Örneğin kan tahlili veya görüntülemeler aynı gün içinde çıkabilirken görüntülemeler için birkaç güne ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu durum hastanenin yoğunluğuna göre de değişebilir. Kısacası tüm sonuçların çıkma süresi birkaç gün sürebilmektedir.
Merak edilenlerden bir diğer soru ise check-up içeriğinin ne olduğudur. Check-up içeriği hastaneden talep ettiğiniz paket içeriğine veya gerekli görülen alana bağlı olarak değişir. Check-up paketleri çoğunlukla genel kontrolleri içerisinde barındırmaktadır. Dolayısıyla siz de check-up yaptırırken temel muayene ve tetkikleri içerisinde barındıran bir paketi tercih edebilirsiniz. Peki standart bir check-up paketi içeriği neleri barındırır? Check-up paketi içerisinde; Karaciğer, böbrek ve diğer organların sağlıklı çalışıp çalışmadığını öğrenmek için kan tahlili, kan sayım testleri, kolesterol testleri, tiroit testleri, dışkıda kan kontrolü testi, hepatit (sarılık) testi, sedimantasyon testi, akciğer grafisi, EKG, tam idrar tahlili, Tüm batın ultrasonu gibi tetkikler yer almaktadır. Tüm bunlara ek olarak doktor muayenesi sonucunda doktorun talep ettiği tetkikler de yer alabilmektedir.
Check-up işlemlerinizi rahat ve kolay bir şekilde halledebilmek için Hepiyi Sigorta'nın kapsamlı Tamamlayıcı Sağlık Sigortasından yararlanabilir, poliçe detayları ve bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Hiç eksik kalmasın diye, size özel avantajlar!
Keyifli ve güvenli seyahatler, Hepiyi ile mümkün!