İkinci el araç satın alımı esnasında piyasadaki araçları incelerken kullanıcıların en çok merak ettiği konuların başında ağır hasar kaydı geliyor. Ağır hasar kaydı nedir ve ağır hasar kayıtlı bir araç satın almak doğru mudur gibi sorular, 2. el araç piyasasında araştırma yapan potansiyel alıcıların en çok merak ettiği sorular arasında. Eğer siz de ikinci el araba almayı planlıyorsanız ve satın almadan önce ağır hasar kayıtlı araçlar hakkında daha derin bilgiye sahip olmak istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Araçlarda ağır hasar kaydı ne demek, ağır hasar kayıtlı bir araç satın alınmalı mı, bir aracın ağır hasar kayıtlı olup olmadığı nasıl anlaşılır ve ağır hasar kaydı nasıl olur gibi sorularınızın yanıtları için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Ağır hasar kaydı, bir aracın çeşitli trafik kazaları, doğal afetler ya da diğer nedenlerden ötürü ağır olarak hasar alması sonucu oluşturulan kaza kaydıdır. Bir aracın ağır hasar alıp almadığına karar veren birim, TOBB tarafından yetkilendirilen oto branşında yetkili eksperlerdir. Eğer bir araçta ağır hasar kaydı tespit edildiyse, aracın eski haline getirilmesi için masraf yapılabilir ve araç yenilenerek eski işlevlerini yerine getirecek hale dönüştürülebilir. Bununla birlikte pert kaydı bulunan araçların tamiratı çoğunlukla mümkün olmaz; olsa dahi ağır hasar kaydı almış olan araçlara kıyasla çok daha yüksek masraflar yapılması gerekebilir. Ağır hasar kayıtlı bir aracın yeniden sürüşe uygun olabilmesi için gerekli tamir, onarım, bakım ve değişiklik süreçlerinin tamamından geçmesi gerekir. Bununla birlikte eğer aracınız herhangi bir sebepten ötürü ağır hasar kayıtlı olarak nitelendirildiyse, kaskosunun ya da ek teminatlı bir trafik sigortasının bulunması halinde tamir bedelleri sigorta üzerinden karşılanabilir. Aracın önceden ağır hasar, ya da pert kaydı olması halinde tekrar kaza yapması durumunda onarım bedelinde muafiyet uygulanır. Muafiyet uygulanmaması durumu da sadece özel servislerde onarıldığında geçerli olmaktadır.
Meydana gelen bir trafik kazasının akabinde oluşturulan ağır hasar kayıtları, aracın geçirdiği kaza sonucu oluşan darbe veya darbelerin nasıl ve ne şekilde bir zarar oluşturduğu baz alınarak belirlenir. Bu kayıtlar, kazanın akabinde aracın ekspere götürülmesi ile tespit edilir ve ekspertiz, araçtaki hasar durumunu tek tek kontrol ederek aracın ağır hasar kayıtlı olup olmadığına kanaat getirir. Bir aracın hasar bildirimini yapmak için ise belirli prosedürlerden ve işlemlerden geçmek gerekir. Öncelikle sürücü, anlaşmalı sigorta şirketi ile iletişime geçer ve hasar ihbarında bulunmalıdır. İhbarda bulunmanın zaman aşımının 2 yıl olduğunu da bu vesileyle hatırlatalım. Böylelikle hasarın ne derecede olduğunu belirlemesi için bir eksper tayin edilmesini istemiş olur. Kasko poliçesi, trafik kaza raporu, ruhsat fotokopisi, sürücünün ehliyet fotokopisi, alkol raporu ve aracın hasarlı fotoğrafları, ilgili aracın hasar bildirimini gerçekleştirmek için gerekli olan belgeleri oluşturur. Bu belgeler sigorta şirketine iletildikten kısa bir süre sonra eksper, araçta bir hasar incelemesi gerçekleştirir ve ağır hasar kayıtlı olup olmadığı netleştirilmiş olur. İnceleme sonrası ortaya çıkan hasar bedeli, aracın kaza tarihindeki piyasa değerine denk geliyor ya da bu değerin üstüne çıkıyorsa ağır hasar kayıtlı olarak sayılır.
Bir aracın ağır hasar kayıtlı olup olmadığını sorgulamanın pek çok yöntemi vardır. Ağır hasar kaydı sorgulama oldukça basit bir işlem olmakla birlikte farklı kanallar üzerinden öğrenilebilir. Bu işleme aynı zamanda Tramer hasar sorgulama da denir. İşte ağır hasar kaydı sorgulamanın farklı yolları:
• SMS ile Ağır Hasar Kaydı Sorgulama: Bu hizmet, Sigorta Bilgi ve Denetim Merkezi tarafından verilmektedir. Bu yolla ağır hasar kaydı öğrenmek için ilgili aracın plaka bilgilerini boşluk bırakmadan 5664'e göndermek yeterlidir. Ücretli olarak yapılan bu işlem sonucunda size en kısa sürede bir SMS gönderilerek araçtaki hasar ya da ağır hasar kayıtlarının bulunduğu bir liste gönderilir. Eğer aracın parçaları hakkında detaylı bilgi almak ve hangi parçaların değiştiğini de öğrenmek isterseniz "Parça" yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra aracın plakasını boşluksuz olarak girmeli ve yine 5664'e göndermelisiniz.
• E-Devlet Üzerinden Ağır Hasar Kaydı Sorgulama: TC kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra online yolla ağır hasar kaydı sorgulaması gerçekleştirebilirsiniz. Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama ekranını bularak buraya sorgulamasını yapmak istediğiniz aracın plakasını yazabilir ve aracın gerçek ve güncel hasar kaydı dökümlerine ulaşabilirsiniz.
Her şeyden önce belirtmekte fayda vardır ki ister ağır olsun ister olmasın; bir aracın hasar kayıtlı olduğuna dair raporunun bulunması, onun değerini etkileyen bir faktördür. Bunun bilincinde olan sürücüler de trafikte seyrederken elbette dikkatli davranarak kaza yapmamaya özen göstermektedir. Bununla birlikte istenmeyen kaza durumlarında ortaya çıkan hasar raporları, bedelli ve bedelsiz olmak üzere ikiye ayrılır. Eğer kazaya karışan araçların sürücüleri, masrafları sigorta üzerinden karşılamak yerine kendileri öderse, ilgili hasar kayıtlara geçmez ve bir hasar kaydı oluşmaz. Bedelsiz ağır hasar kaydı ne demek diye baktığımızda bu durum, iki aracın kaza yaptığı zaman kusurlu olan aracın sigortasının diğer kazazedenin de masraflarını ödemesiyle oluşur.
Meydana gelen kaza sonrası ağır hasarlı olarak nitelendirilen araçlar, geçirdikleri onarım ve tamir süreçlerinin ardından satışa sunuldukları sırada aynı segmentteki diğer araçların piyasa değerinin çok daha altında fiyatlandırılır. Bu da elbette ikinci el araba satın almayı planlayan ancak bütçesi kısıtlı olan sürücüler için cezbedici bir fırsattır. Bununla birlikte ağır hasarlı bir araba satın almak bazı problemleri ve sorunları da beraberinde getirebilir. Ağır hasar kaydı almış bir araç gerektiği gibi onarılmış ve TÜVTÜRK muayenesinden geçmiş ise minimum riske sahip olmuş olacaktır.
Siz yolun tadını çıkarın, diğer olasılıklar teminat altında!
Zorunlulukları kolaylaştırmak için Hepiyi Sigorta!