Trafiğin hızla arttığı ve her geçen gün yeni araçların yollara çıktığı şu dönemde araçların düzenli bir şekilde bakımdan geçmesi gerekir. Bunun için araç sahiplerinin takip etmesi gereken önemli detaylar bulunur. Bunlardan biri de araç muayenesidir. Muayenesiz araç kullanmak hem sürücü için hem de trafiğin akışı için risk teşkil edebilmektedir. Dolayısıyla araç düzenli aralıklarla bakımdan geçmelidir. Bu yazımızda da tam olarak bu noktaya değindik ve sizin için araç muayenesi hakkında detayları ele aldık. Muayenesiz araç kullanma cezası ne kadar? Araç muayenesi hangi durumlarda yaptırılır? Muayenesiz araç kullanma cezası nasıl ödenir gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
Araç muayenesi, trafikte aktif olan motorlu araçların hepsi için yaptırılması zorunlu olan kontrollerden biridir. Yapılan kontroller ile aracın trafik kurallarına uygun ve güvenli olup olmadığı değerlendirilmektedir. Bu muayenelerin esas amacı, araçta ortaya çıkan sorunların düzeltilerek trafikte güvenli bir şekilde yer almasını sağlamaktır. Böylece trafikte daha güvenli bir ortam sağlanabilmektedir. TÜVTÜRK tarafından gerçekleştirilen araç muayeneleri, detaylı kontroller içerir. Kontrol işlemlerinde öncelikle araç ruhsatına bakılır ve aracın plakası, motor ve şase numarası kontrol edilir. Temelinde detaylı bir kontrolün yer aldığı araç muayenelerinde araç detaylıca incelenerek trafiğe çıkıp çıkmayacağı belirlenir. Araçta kusur çıkması durumunda araç sahiplerinden bu kusurların giderilmesi ve aracın trafiğe çıkabilir hale getirilmesi istenir.
Araç muayenesi sırasında kontrol edilmesi gereken belirli noktalar bulunmaktadır. Peki araç muayenesinde nelere bakılır? Aracın muayeneden geçip geçmeyeceğini belirleyen bu noktalar şu şekilde sıralanabilir:
Verilen kontrol noktalarının yanında aracın şase numarası, motor tescil plakası ve motor numarasının da Trafik Tescil Belgesi'nde yer alan bilgiler ile aynı olması gerekmektedir.
Trafikte tehlike oluşturmamak amacıyla belirli aralıklarla yapılan araç muayenesi işin uzmanları tarafından yapılmaktadır. Aracın eksiklerinin olduğu veya ağır kusurların tespit edildiği durumlarda araçlar muayeneden geçememektedir. Peki tüm bu durumlar göz önüne alındığında hangi durumlarda araç muayeneden geçemez? İşte sorunun cevabı:
Hangi araçlar muayeneden geçemez sorusuna yukarıda verilenlerin yanında ek olarak yasal ve güvenlik gereksinimlerine uymayan araçları da ekleyebiliriz. Araç muayenesinden istenilen onayı alabilmek için tüm düzenlemelerin gerektiği gibi yapılması gerekmektedir. Ardından araç tekrardan muayeneye sokularak trafiğe çıkabilir onayı alabilmektedir.
Tüm araç kullanıcılarının en merak ettiği sorulardan biri muayenesiz araç kullanma cezası ne kadar sorusu olmaktadır. 2024 araç muayene cezası yapılan güncellemeler ile birlikte 1.507 TL'dir. Her sene belirli kriterlere göre belirlenmektedir.
Aracınız muayenesiz olduğu için ceza aldıysa ve aracınızı muayeneye sokmak istiyorsanız öncelikle cezayı ödemeniz gerekir. Peki bu ceza nasıl ödenir? Muayenesiz araç kullanma cezası ödeme işlemleri için tercih edebileceğiniz farklı yöntemler bulunmaktadır. Trafik cezalarınızı isterseniz bankaların mobil uygulamaları üzerinden isterseniz e-Devlet üzerinden ya da PTT şubeleri üzerinden ödeyebilirsiniz.
Merak edilen bir diğer konu, araç muayenesinin kaç gün gecikebileceğidir. Öncelikle aracınızın muayene süresinin dolmasına yakın aracınızı muayene ettirmeniz gerekir. Sürenin geçmesi durumunda aracınızı muayeneye götürmediğiniz her bir gün için muayene ücretine ek %5 oranında faiz uygulanmaktadır. Aracın muayeneden geçememesi durumunda ise araç sahibine 1 ay süre tanımlanır. Böylece 1 ay içerisinde gerekli eksikliklerin tamamlanması gerekir. Eksiklikler tamamlandıktan sonra araç tekrardan muayeneye girmektedir.
Muayenesiz araçlar tespit edilip cezai işlem uygulanmaktadır. Eğer 7 gün içerisinde ceza ödenmemiş ve araç muayenesi yaptırılmamış ise trafik ekipleri tarafından fark edilen araç trafikten alıkonularak bağlanır. Araç, muayene ettirilene kadar trafiğe çıkamaz.
Araç muayene süresi aracın sınıfına göre değişkenlik gösterir. Aracınız otomobil sınıfında ise muayene periyodunuz ilk üç yıl sonunda ve devamında iki yılda bir olarak, kamyonet sınıfında ise ilk bir yıl sonunda ve devamında yılda bir kez olarak periyodunu sürdürecektir.
Araç muayenesi güvenli bir sürüş yapmak için belirlenen periyodlarda aksatmadan yaptırmanız gereken bir işlemdir.
Siz yolun tadını çıkarın, diğer olasılıklar teminat altında!
Zorunlulukları kolaylaştırmak için Hepiyi Sigorta!