Hasarsızlık İndirimi Nedir, Nasıl Yararlanılır?

Hasarsızlık İndirimi Nedir, Nasıl Yararlanılır?

Sigortalı aracın bir yıllık poliçe süresini kazaya karışmadan geçirmesi durumunda poliçe yenileme döneminde kazandıkları indirim hakkına trafik sigortası hasarsızlık indirimi denir. Peki trafik sigortası hasarsızlık indirimi nedir ve bu hasarsızlık indirimine nasıl hak kazanılır? Bu yazımızda, bu konuyu detaylı bir şekilde sizlerle paylaşacağız.

Trafik Sigortası Poliçe Basamakları Nelerdir?

Zorunlu trafik sigortası hasarsızlık indirimi çerçevesinde toplamda 8 basamak bulunur. Trafik sigortası hasarsızlık indirimi kademelerinde sürücünün ilk defa aracıyla trafiğe çıkması durumunda başlangıç 4. basamaktan yapılır. Eğer trafik sigortası poliçesinin ilk yılı dolduğunda sigortalı aracı ile herhangi bir kazaya karışmamış ise, hasarsızlık durumu ortaya çıkar ve bu sayede prim ücreti 5. basamaktan, yani yüzde 5 indirimli olarak değerlendirilir. Bu hasarsızlığın ikinci yılda devam etmesine karşılık 6. Basamak %20 indirim, üçüncü yılda devam etmesine karşılık ise 7. basamak %40 indirimli prim ücreti değerlendirmesi yapılır. 8. basamak trafik sigortası üzerinden sürücülere yapılabilecek en yüksek indirim oranıdır. Bu basamakta en az 5 sigorta süresi boyunca 7. basamakta yer alan sigortalıya sözleşme süresi içinde herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaması durumunda %50 indirim uygulanır. Trafik sigortası Hasarsızlık indirimi kapsamında her bir basamağın indirim oranına ve sürprim değerine şimdi de yakından bakalım.

Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirim Oranları Nelerdir?

Trafik sigortası hasarsızlık indirimi basamakları karşılığında verilen indirim oranlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

 

  • 0.Basamak: 1.basamakta bulunanlara sigorta süresi içinde üç ve daha fazla trafik kazasından kaynaklanan tazminat ödemesi yapılması durumunda  %200 artış uygulanır.

 

  • 1. Basamak: Poliçenin üçüncü yılının da hasarla kapatılması halinde %135 artış uygulanır.

 

  • 2. Basamak: Poliçenin ikinci yılının da hasarla kapatılması halinde %90 artış uygulanır.

 

  • 3. Basamak: Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde %45 artış uygulanır.

 

  • 4. Basamak: İlk kez trafiğe çıkacak sürücüler uygulanır.

 

  • 5.Basamak: Poliçenin ilk yılında hasarsızlık olması halinde %5 indirim uygulanır. 

 

  • 6.Basamak: Poliçenin ikinci yılının da hasarsız kapatılması halinde %20 indirim uygulanır.

 

  • 7.Basamak: Poliçenin üçüncü yılının da hasarsız kapatılması halinde %40 indirim uygulanır.

 

  • 8.Basamak: En az 5 sigorta süresi boyunca 7. basamakta yer alan sigortalıya sözleşme süresi içinde herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaması durumunda %50 indirim uygulanır.

 

Hasarsızlık indirimi basamaklarını inceleyecek olursak, hasarsızlık indirim oranlarıyla birlikte sigorta primlerinin artışını belirleyen sürprim oranları da önemli oranlar olarak karşımıza çıkar. Dördüncü basamak, daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi ilk kez trafiğe çıkacak sürücüler uygulanan tarifedir. Beşinci basamak, ilk yılını hasarsız olarak geçiren araçlarda uygulanan %5 indirim oranını ifade eder. Altıncı basamak, poliçenin ikinci yılında hasarsızlık olması halinde %20, yedinci basamak ise poliçenin üçüncü yılında hasarsızlık olması halinde %40 indirim uygulanmasına tekabül eder. 8. basamak ise 7. basamakta bulunan sigortalıya en az 5 yıl boyunca herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaması durumunda %50 indirim oranının uygulanmasıdır. Trafik sigortasında sigortalı araç ile bir adet maddi bir kazaya karışılması durumunda mevcut uygulanan basamaktan bir basamak, bir adet bedeni kazaya karışılması durumunda ise iki basamak düşülür. Örneğin 4. basamak olarak ilk defa trafik sigortası yaptıran bir kişi bir maddi kazaya karışır ise yenileme döneminde 3. basamak, eğer üç adet maddi kazaya karışır ise 1. basamak uygulanır.

Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Nasıl Bozulur?

Hasarsızlık indirimi hakkı nasıl kaybedilir sorusunun en bariz ve temel cevabı elbette aracın hasar alması olacaktır. Aracın bir kazaya karışması, herhangi bir biçimde hasar alması ya da araca ait herhangi bir hasar masrafının sigorta tarafından karşılanmış olması/karşılama talebinde bulunulmuş olması da hasarsızlık indiriminin bozulmasına neden olur.

Trafik Sigortasının Poliçe Vadesinden Sonra Yapılması

Trafik sigortasının poliçe vadesinden sonra yapılması durumu da merak edilen bir konudur. Eğer trafik sigortası poliçe vadesinden sonra yapılırsa hasarsızlık indirimi kullanım hakkı devam etse de poliçe bitiş tarihinden itibaren her 30 günlük periyot için %5 zam uygulanır. Bununla birlikte sigortalıdan en fazla %50 oranında zamlı prim ödemesi alınabilir.

Hasarsızlık İndirimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Trafik cezaları hasarsızlık indirimini etkiliyor mu?

Nisan 2019 tarihinde alınan kararla birlikte trafik kurallarını ihlal eden sürücülerin ehliyetine ceza puanları işlenmekte. Bu gibi durumlar trafik sigortası prim bedelinin belirlenmesinde hesaba katılarak daha fazla trafik cezasına sahip olan sürücülerin daha yüksek trafik sigortası primi ödeyeceği anlamına geliyor.

Nasıl trafik sigortası hasarsızlık indirimi alırım?

Aracınıza trafik sigortası yaptırdıktan 1 yıl sonraki süreçte araç herhangi bir hasar almamış ya da bir kazaya karışmamışsa, hasarsızlık indiriminden faydalanma hakkı kazanırsınız.

Poliçemi nasıl sorgulayabilirim?

Trafik sigortası hasarsızlık indirimi sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden ücretsiz olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Araç satılması halinde hasarsızlık indirimi devam eder mi?

Aracın devri ve aynı araç türünde başka bir araç alınması halinde, süre bağımlılığı olmadan uygulanan hasarsızlık kaldığı basamaktan devam eder.

Sigorta şirketimi değiştirdim, hasarsızlığım bozulur mu?

Aracınızın trafik sigortası geçmişi ve bilgileri güncel olarak tutulmaktadır. Bundan dolayı sigorta şirketinizi değiştirdiğinizde trafik sigortası yaptırdığınız aracınız bu değişiklikten etkilenmez ve poliçenizdeki hasarsızlık indirimi korunur.

Trafik sigortamı ne zaman yenilemeliyim?

Poliçe bitiş tarihinize en az 15 gün kala yenileme teklifinizi hesaplayabilir ve trafik sigortanızı vade farksız 3 taksit imkanıyla Hepiyi Sigorta’dan satın alabilirsiniz! Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, trafik sigortası poliçenizin süresi bitmeden yenileme yapmanızdır.