2024 Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

2024 Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Trafik kuralları, sürücü ve yayalar için güvenliğin sağlanması amacıyla büyük önem taşıyor. Trafikte düzenin sağlanabilmesi için gerekli olan kurallara uyulmadığı takdirde sürücüler çeşitli cezalara tabii tutuluyor. Bu cezaların başında ehliyetsiz araç kullanma cezası geliyor. Araç kullanımı için ehliyete sahip olmak bir zorunluluk olup ehliyetsiz araç kullanımı hem tehlikeli hem de yasaktır. Fakat bazen kimi sürücüler bu yasaklara uymadan ehliyetsiz trafiğe çıkma riskini göze alabiliyorlar. Elbette ihlal edilen kurallar belirli cezalara tabii tutuluyor. Bu yazımızda sizin için ehliyetsiz araç kullanma cezasının sonuçlarını inceledik. İşte detaylar!

2024 Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Trafik kuralları, yasal düzenin korunması ve trafikte güvenliğin sağlanması açısından uyulması gereken zorunlu yasalar arasında yer alıyor. Bu kurallar arasında ehliyetsiz araç kullanmamak>da bulunuyor. Ehliyetsiz araç kullanmak sadece yasalara aykırı hareket etmek anlamına gelmiyor, trafikteki diğer sürücülerin can güvenliğini tehlikeye atmak anlamına da geliyor. Bu konuda gerekli yaptırımlar uygulanarak, ehliyetsiz araç kullananlar cezalandırılıyor. Bahsi geçen bu ceza para cezası olmakla birlikte hatanın tekrarlanması durumunda araç sahiplerinin arabaları bağlanabiliyor. Para cezaları her yıl güncellenmekte olup 2024 yılı için de güncel tutar belirlenmiş durumda. Peki ehliyetsiz araç kullanma cezası ne kadar? Ehliyetsiz araç kullanma cezası 18 yaş altında olma, ehliyete kolluk kuvvetlerince el konulmuş olması, ehliyeti evde unutma gibi çeşitli durumları da kapsamaktadır. Dolayısıyla her bir bahane için uygulanan para cezası farklılık göstermektedir. Buna göre 2024 yılı itibarıyla ehliyetsiz araç kullanma cezaları aşağıda verildiği şekilde ifade edilebilir:

  • Ehliyet sahibi olmadan araç kullanma cezası: 12.978 TL₺
  • Ehliyeti yanında bulundurmadan araç kullanma cezası: 1.507₺
  • Araç sınıfına uygun olmayan ehliyetle araç kullanma cezası: 6.440₺
  • Süresi biten ehliyetle araç kullanma: 2.610₺
  • 18 yaş altı araç kullanma cezası: 6.400₺

18 yaş altı araç kullanma durumunda hem aracı kullanana hem de araç sahibine olmak üzere ayrı cezalar kesilir.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Nasıl Ödenir?

Ehliyetsiz araç kullanma cezası ödeme işlemleri birden farklı şekilde yapılabiliyor. Kesilen cezayı ödemek için PTT şubelerini kullanabilir, vergi dairesine gidebilir, resmi internet sayfasından ödeme yapılabilir ya da anlaşmalı bankaların internet veya mobil uygulamaları üzerinden borcunuzu ödeyebilirsiniz. Eğer cezayı 30 gün içinde öderseniz %25 indirim imkanından yararlanabilirsiniz. Cezanın kesildiği günden itibaren 15 gün içinde adınıza kesilen cezanın ödenmesi gerekiyor. Aksi takdirde cezalı ödeme yapmanız gerekebilir.

 

Ehliyetsiz Motosiklet Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

Ehliyetsiz araç kullanma cezasının içinde ehliyetsiz motosiklet kullanma cezası da yer alıyor. Motosiklet kullanabilmek için de uygun ehliyet sınıfına sahip olmak gerekiyor. Dolayısıyla araba kullanımında olduğu gibi motosiklet kullanımında da uygun ehliyetin bulunmadığı durumlarda cezaya tabii tutuluyor. Ehliyetsiz motor kullanma cezası ise motorlu araçlar arasında yer alması nedeniyle araba kullanımı ile aynı olup 12,978 TL olarak belirlenmiştir.

Ehliyetsiz araç kullanmanın sonuçlarından biri kaza yapmak ya da bir kazaya sebebiyet verebilmek olabiliyor. Dolayısıyla aracınıza yaptıracağınız Kasko ile aracınızda oluşabilecek maddi zararları azaltabilmeniz mümkün.

Teklif Al